Naslovnica SPEKTAR Otkriven američki projekat u Rumuniji za udar na Ruse! Evo šta se...

Otkriven američki projekat u Rumuniji za udar na Ruse! Evo šta se sprema…

Rumunski ministar privrede, Radu Oprea, izjavio je da bi Rumunija mogla postati glavni proizvođač municije za američke tenkove Abrams. On je objasnio, da su u toku brojni projekti na kojima se radi već duže vreme.

Neki od tih projekata su već započeti, a neki su već materijalizovani kroz potpisane memorandume o saradnji. Najnoviji memorandum je potpisan sa kompanijom General Dynamics Ordnance and Tactical Systems (GDOTS), koja se bavi proizvodnjom municije.

Oprea je naglasio, da Rumunija želi da transformiše fabrike za proizvodnju velike municije kalibra 120 mm i 155 mm. Plan je da se ova municija izvozi u zemlje istočne i centralne Evrope, gde su američki tenkovi Abrams već prisutni.

Prema njegovim rečima, Rumunija će postati stub i centar za proizvodnju ove vrste municije, čime će njegova zemlja zauzeti ključnu ulogu u snabdevanju tenkova Abrams.

Oprea je istakao da je projekat na kojem rade dugo vremena i da imaju jasnu viziju svih potrebnih koraka. Proizvodnja municije u Rumuniji ne samo da će zadovoljiti lokalne potrebe, već će imati i veliki izvoznički potencijal, posebno u kontekstu povećane potražnje za municijom u zemljama istočne i centralne Evrope.

Pored toga, ova najava dolazi u trenutku kada se čini da Sjedinjene Američke Države žele da približe svoje resurse ukrajinskom frontu. Ovo bi moglo biti deo šire strategije pripreme za dugotrajan i intenzivan sukob sa Rusijom.

Premeštanjem proizvodnje municije bliže frontu, SAD i njihovi saveznici u Evropi mogu osigurati bržu i efikasniju distribuciju municije, što je ključno u dugotrajnim vojnim sukobima.

Sve ovo ukazuje na to da će Rumunija igrati ključnu ulogu u budućem snabdevanju američkih tenkova Abrams.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social