OSTAVITE NADU: Lord Rotšild je još pre 30 godina predvideo sve ovo što nam se događa – PROMENA SVETA POČINJE DO KRAJA GODINE

rotsild

Pre 30 godina, lord Džejkob Rotšild je predvideo da će se jedna svetska valuta pojaviti u oktobru 2018. godine i zameniti sve nacionalne suverene valute.

  1. godine je magazin Economist, koji je u vlasništvu Rotšilda, rekao da će 2018. godina biti godina nove valute pod nazivom Feniks.

Dakle, koji bi događaji mogli dovesti do velikog poremećaja na valutnim tržištima i u svetskoj ekonomiji 2018. godine?

Kolaps dolara

Propast dolara kao rezervne svetske valute je sigurna. Samo je pitanje vremena kada će se to dogoditi. Dolar se ne kvalifikuje kao kamen svetskog valutnog sistema. Otkako je podrška dolara u zlatu prestala 1971. godine, on je izgubio 98% u stvarnom iznosu kada se meri prema zlatu. Ali takođe i prema većini valuta, dolar je u velikoj meri izgubio. U švajcarskim francima, na primer, dolar je pao za 77% od 1971. godine.

Dolar je podržan velikim dugovima i deficitima. SAD nisu imale pravi budžetski suficit još od 1960. godine, a od 1975. godine su u trgovinskom deficitu. Dolar nije podržan ni sa čim drugim sem sa dugovima i snažnom vojskom. On živi u pozajmljenom vremenu.

Pad petrodolara i uspon petrojuana

1974.godine, SAD su se složile da podrže Saudijsku Arabiju finansijski i vojno pod uslovom da Saudijci cene naftu u dolarima. Pošto je većina sveta u to vreme kupovala naftu iz Saudijske Arabije, to je dovelo do velike potražnje za dolarima, što je i danas slučaj. To je bio početak petrodolara koji je omogućio SAD-u da živi iznad svojih sredstava već 44 godine. Ali od 2018. godine, petrodolar će postepeno biti zamenjen petrojuanom, a takođe i petrorubljom.

Kina, najveći svetski uvoznik nafte, će, zajedno sa Rusijom i Iranom, preći sa trgovnine naftom u dolarima. Trgovanje će biti podržano fjučers ugovorima u petrojuanu sa potencijalnom konvertibilnošću u zlato.

Osim dalje vojne intervencije na Bliskom istoku, SAD sada imaju malo šanse da zaustave ovaj veliki udar protiv dolara. SAD su trenutno praktično samodovoljne u proizvodnji nafte i više nisu glavni trgovinski partner Saudijske Arabije. Zbog toga, SAD niti mogu niti će sprečiti Sudijsku Arabiju da pomeri svoju sferu aktivnosti sa Zapada na Istok.

Kripto mehur i kriptodolar

Veliki događaj ove godine, koji je mnoge uverio da imamo novi valutni sistem koji ne kontroliše ni jedna zemlja i ni jedna centralna banka, su naravno kriptovalute pod vođstvom Bitkoina. 2017. godine smo videli maniju za kriptovalutama velikih proporcija.

Na početku godine, tržišni plafon svih kriptovaluta je bio 17 milijardi dolara. Do danas, postoji 1.360 kriptovaluta sa ukupnom vrednošću od 588 milijardi dolara. To je porast od 34 puta, ili 3.300% u vrednosti kriptovaluta za samo godinu dana. Postoji 589 kriptovaluta preko 1 miliona dolara, a Bitkoin je najveći na 312 milijardi dolara.

Kako bilo ko može verovati da svet može funkcionisati sa platnim sistemom koji ima 1.360 valuta koje nastavljaju da rastu sa novim ICO (inicijalna ponuda novčića) praktično svakog dana. Kriptovalute u svom sadašnjem obliku nikada neće biti prihvaćene kao valute.

Bitkoin je porastao 20x u 2017. godini. Da je to bila valuta, to bi ukazalo na inflaciju od 1.900% ili preciznije na hiperinflaciju. Ali Bitkoin nije valuta. Takođe, on se nikada ne bi mogao koristiti kao platni sistem zbog veoma spore brzine transakcije.

Bitkoin i druge kriptovalute su samo elektronski oblik lala mehura. Baš kao i lale, Bitkoin mehur može postati veći, iako je Bitkoin manija sada veća od lala-manije.

Kriptodolar

Dakle, ako će se nova valuta pojaviti 2018. godine kao što je prognozirao Economist, malo je verovatno da će to biti Bitkoin ili bilo koja od 1.360 valuta. Moguće je da je Bitkoin konstruisan od strane vlade  kako bi se eksperimentisalo sa tim kako bi kriptovaluta funkcionisala.

Ili bi to moglo biti, kako Ketrin Ostin-Fits veruje, da vlade pažljivo prate kripto maniju i dozvoljavaju privatnom preduzeću da razvije tržište pre nego što oni uđu i zabrane sve kriptovalute kako bi instalirali sopstvenu.

Ne bismo bili iznenađeni da američka vlada predstavi kriptodolar 2018. godine ili kasnije, kako bi zamenili trenutni dolar za koji znaju da će uskoro propasti. Svi postojeći dugovi bi ostali u starom dolaru.

Američka vlada bi onda ohrabrila i pomogla brzom povećanju monetarne vrednosti krptodolara, baš kao i Bitkoina. Ovo bi omogućilo otplatu starog dolara sa novim naduvanim kriptodolarom. Očigledno je da ova šema ne bi funkcionisala, ali bi euforični kripto svet bi to kupovao neko vreme.

Kina – Rusija i zlato

Ni Kina ni Rusija ne bi pale na ovaj trik. Kina bi mnogo izgubila na svojim američkim državnim obveznicama. To bi ove dve zemlje dovelo do toga da uvedu neki oblik zlatne podrške njihovih valuta ili platnog sistema. Ako se u tom trenutku i dalje trguje i vrši razmena zlatom na papiru, Kina i Rusija će iskoristiti sva svoja sredstva da prekine papirna tržišta zlata i srebra. Ovo bi cenu zlata i srebra uvelo u maniju koju svet nikada pre nije video.

2018.godine ćemo videti novu Feniks valutu

Dakle, da li će Feniks valuta, (za koju je Economist 1988. godine predvideo da će se pojaviti 2018. godine), biti kriptodolar? Ili će će to biti trgovina u juanu i rublji, podržana u zlatu?

Ili će Bitkoin manija otići na 1 milion dolara? Naravno, ne znamo. Ali ono što znamo jeste da će 2018. godina imati mnogo iznenađenja na valutnom frontu sa velikom nestalnošću ne samo u valutama, već i na većini drugih tržišta.

Ono što takođe znamo jeste da iako kriptovalute mogu otići mnogo više pre kolapsa, one ne pružaju zaštitu za investitore koji traže zaštitu bogatstva. Vrlo malo vlasnika trenutnih 588 milijardi dolara u kriptovalutama će moći da se izvuče pre nego što to dođe do nule. Pohlepa je jedna od 7 smrtnih grehova i uvek kažnjava manijakalne investitore.

Zlato će i dalje biti jedina valuta koja će preživeti u istoriji baš kao što je već gotovo 5.000 godina. Fizičko zlato i srebro predstavljaju konačni oblik očuvanja bogatstva, kao i osiguranje od ekonomskih i finansijskih katastrofa koje će svet iskustiti u narednim godinama.

Da li vam nešto govori činjenica da godinama unazad Rusija i Kina neviđenom brzinom kupuju zlato?

Da li vam nešto govori činjenica da godinama unazad sve zemlje ubrzano sklanjaju zlato iz američkih banaka?

Webtribune.rs