Oštar komentar Zaharove o neplaćanju dugova SAD izazvao bes u Vašingtonu

Zaharova je razbesnela Vašington šalom o mogućem bankrotu u SAD, pišu kineski novinari Guancha.

Sjedinjene Države su i dalje svetska ekonomija broj jedan, ali dužnička kriza je izvršila ogroman pritisak na zemlju. SAD su 19. januara dostigle granicu nacionalnog duga od 31,4 triliona dolara, a već u maju Vašington je počeo da zvoni na uzbunu – pretnja neplaćanja postala je realnost.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da zemlja rizikuje da izgubi sposobnost da servisira svoj gigantski dug tokom leta. Takođe pozvala je Kongres da poveća ili privremeno suspenduje granicu zaduživanja, ali umesto toga, kongresmeni nastavljaju da se raspravljaju o tome šta treba preduzeti.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Da bi uverio građane i svetsku zajednicu, američki predsednik Džo Bajden je dao izjavu da Amerika neće dozvoliti neplaćanje obaveza. Takođe je rekao da su pregovori o dugu u toku. Kako ističu autori, Rusija i Kina su brzo reagovale na ova glasna uveravanja.

Tako je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva inostranih poslova RF Marija Zaharova rekla da Bajdenova obećanja podsećaju na bajku „Kraljevstvo kriviһ ogledala“.

Zaharova je napomenula da svi razumeju da SAD više troše nego što zarađuju i da čitav „banket“ obezbeđuje samo prisustvo štamparije i vojnih baza širom sveta“. Prema novinarima Guancha, ovaj zajedljiv komentar razbesneo je američku vladu koja pokušava da prikrije predstojeći ekonomski kolaps.

„Reči Zaharove izazvale su talas negodovanja. Ona je ismejala Bajdenovu izjavu, rekavši da je američki banket opremljen vojnim bazama i štamparijama “, navodi se uizdanju.

Reakcija Pekinga bila je neočekivana i za Vašington. Portparolka kineskog ministarstva spoljniһ poslova Mao Ning nazvala je problem sa državnim dugom unutrašnjom stvari Sjedinjeniһ Država i dodala da se Kina nada da Vašington neće prebaciti rizike povezane sa neplaćanjem obaveza u SAD na ostatak sveta.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte