Teško je znati šta je ponekad bezbedno konzumirati. Naravno, znamo da treba da izbegavamo GMO, kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze i prekomerno rafinisanu hranu – ali sve ostalo može biti zbunjujuće.
Srećom, imamo stručne savete.
- Endokrinolog neće jesti: konzervisani paradajz
Limenke sadrže bisfenol-A (poznatiji kao BPA), sintetički estrogen koji je povezan sa tegobama u rasponu od reproduktivnih problema do bolesti srca, dijabetesa i gojaznosti.
Nažalost, kiselost (izrazita karakteristika paradajza) uzrokuje da BPA dospe u vašu hranu. Studije pokazuju da BPA u telu većine ljudi prelazi količinu koja suzbija proizvodnju sperme ili izaziva hromozomsko oštećenje jajašca životinja.
Rešenje: Izaberite paradajz u staklenim bocama ili u Tetra Pak kutijama.
[adsenseyu1]
- Poljoprivrednik neće jesti: govedinu koja je uzgajana na žitaricama
Goveda su evoluirala da bi jela travu, a ne žitarice. Ali farmeri danas svoje životinje hrane kukuruzom i sojom, koji brže tove životinje za klanje.
Ali više novca za farmere i niže cene u prodavnici znači za nas mnogo manje hranljivih sastojaka.
U nedavnom sveobuhvatnom istraživanju sprovedenom od strane USDA i istraživača sa Univerziteta Klemson otkriveno je da je u poređenju sa stokom koja se hranila kukuruzom, goveče koja je hranjeno travom imalo više beta-karotena, vitamina E, omega-3, konjugovane linolne kiseline (CLA), kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, a manje upalnih omega-6s i manje zasićenih masti koje su povezane sa bolestima srca.
Rešenje: Kupite govedinu uzgajanu na travi.
- Toksikolog neće jesti: mikrotalasne kokice
Hemikalije, uključujući perfluoruktansku kiselinu (PFOA), koja se nalazi u kesama, deo su klase jedinjenja koja mogu biti povezana sa neplodnošću kod ljudi, prema nedavnoj studiji UCLA-e.
Kod testiranja na životinjama, hemikalije izazivaju rak jetre, testisa i pankreasa. Studije pokazuju da mikrotalasna izaziva hemikalije da ispare i pređu u vaše kokice.
DuPont i drugi proizvođači obećali su da će ukinuti PFOA do 2015. u okviru dobrovoljnog EPA plana, ali milioni kesa kokica biće prodati od tada.
Rešenje: pravite kokice na staromodni način, u šerpi.
[adsenseyu1]
- Direktor farme neće jesti: neorganski krompir
Korensko povrće apsorbuje herbicide, pesticide i fungicide koji završavaju u zemlji.
U slučaju krompira – najpopularnijeg povrća u zemlji – oni se tretiraju fungicidima tokom vegetacije, a zatim ih prskaju herbicidima da bi ubili vlaknaste loze pre žetve.
Nakon što se iskopaju, krompir se ponovo tretira kako bi se sprečilo klijanje.
Rešenje: Kupujte organski krompir.
- Stručnjak za ribarstvo neće jesti: uzgojenog lososa
Priroda nije nameravala da se losos hrani sojom, perađenim otpadom i hidrolizovanim pilećim perjem.
Kao rezultat toga, uzgajani losos ima niži nivo vitamina D, a viši nivo kontaminanta, uključujući kancerogene, PCB i pesticide poput dioksina i DDT.
Preliminarna nauka takođe je povezala DDT sa dijabetesom i gojaznošću ali neki nutricionisti veruju da prednosti omega-3 prevazilaze rizike.
Takođe postoji zabrinutost zbog visokog nivoa antibiotika i pesticida koji se koriste u lečenju ovih riba. Kada jedete uzgajani losos, dobićete dozu istih lekova i hemikalija.
Rešenje: Pređite na divlji ulovljeni aljaski losos. Ako na pakovanju piše svež Atlantik
[adsenseyu4]
- Istraživač raka neće piti: mleko proizvedeno sa veštačkim hormonima
Proizvođači mleka tretiraju goveda rekombinantnim goveđim hormonom rasta (rBGH ili rBST) kako bi se povećala proizvodnja mleka.
Ali rBGH takođe povećava infekcije vimena i čak gnoj u mleku. Kod ljudi, visok nivo IGF-1 može doprineti karcinomu dojke, prostate i debelog creva.
Rešenje: Kupite sirovo mleko ili proverite na etiketama bez rBGH, bez rBST, proizvedenim bez veštačkih hormona ili organskog mleka, jer ove fraze ukazuju na proizvode bez rBGH.
- Biotehnički specijalista neće jesti konvencionalnu soju: GMO nefermentisana soja
Genetski proizvedena hrana izaziva veliku zabrinutost zbog manipulisanja DNK i genetskim kodom, uključujući prenošenje sa jedne vrste na drugu .
Fermentisana soja je jedina soja pogodna za ljudsku ishranu i pošto je skoro 90 odsto soje u svetu genetski modifikovano, ako ne osigurate da su izvori organski, dugoročni zdravstveni problemi su neizbežni, posebno jer je otkriveno da soja utiče na hormonsku ravnotežu i čak izaziva rak.
Rešenje: Proverite etikete da biste utvrdili da soja nije GMO ili organskog porekla i da nikada ne koriste nefermentisane izvore.
- Stručnjak za organsku hranu neće jesti: konvencionalne jabuke
Svaka jabuka se kalemi posebno i tako svaka sorta zadržava svoj specifični ukus. Kao takve, jabuke ne razvijaju otpornost na štetočine i često se prskaju.
Industrija međutim tvrdi da ti ostaci hemikalija nisu štetni.
Webtribune.rs