Naslovnica ŽIVOT Osam uobičajenih namirnica koje izazivaju rak – Predlog šta uraditi

Osam uobičajenih namirnica koje izazivaju rak – Predlog šta uraditi

kecap

Teško je znati šta je ponekad bezbedno konzumirati. Naravno, znamo da treba da izbegavamo GMO, kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze i prekomerno rafinisanu hranu – ali sve ostalo može biti zbunjujuće.

Srećom, imamo stručne savete. 

  1. Endokrinolog neće jesti: konzervisani paradajz

Limenke sadrže bisfenol-A (poznatiji kao BPA), sintetički estrogen koji je povezan sa tegobama u rasponu od reproduktivnih problema do bolesti srca, dijabetesa i gojaznosti.

Nažalost, kiselost (izrazita karakteristika paradajza) uzrokuje da BPA dospe u vašu hranu. Studije pokazuju da BPA u telu većine ljudi prelazi količinu koja suzbija proizvodnju sperme ili izaziva hromozomsko oštećenje jajašca životinja.

Rešenje: Izaberite paradajz u staklenim bocama ili u Tetra Pak kutijama.

  1. Poljoprivrednik neće jesti: govedinu koja je uzgajana na žitaricama

Goveda su evoluirala da bi jela travu, a ne žitarice. Ali farmeri danas svoje životinje hrane kukuruzom i sojom, koji brže tove životinje za klanje.

Ali više novca za farmere i niže cene u prodavnici znači za nas mnogo manje hranljivih sastojaka.

U nedavnom sveobuhvatnom istraživanju sprovedenom od strane USDA i istraživača sa Univerziteta Klemson otkriveno je da je u poređenju sa stokom koja se hranila kukuruzom, goveče koja je hranjeno travom imalo više beta-karotena, vitamina E, omega-3, konjugovane linolne kiseline (CLA), kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, a manje upalnih omega-6s i manje zasićenih masti koje su povezane sa bolestima srca.

Rešenje: Kupite govedinu uzgajanu na travi.

  1. Toksikolog neće jesti: mikrotalasne kokice

Hemikalije, uključujući perfluoruktansku kiselinu (PFOA), koja se nalazi u kesama, deo su klase jedinjenja koja mogu biti povezana sa neplodnošću kod ljudi, prema nedavnoj studiji UCLA-e.

Kod testiranja na životinjama, hemikalije izazivaju rak jetre, testisa i pankreasa. Studije pokazuju da mikrotalasna izaziva hemikalije da ispare i pređu u vaše kokice.

DuPont i drugi proizvođači obećali su da će ukinuti PFOA do 2015. u okviru dobrovoljnog EPA plana, ali milioni kesa kokica biće prodati od tada.

Rešenje: pravite kokice na staromodni način, u šerpi. 

  1. Direktor farme neće jesti: neorganski krompir

Korensko povrće apsorbuje herbicide, pesticide i fungicide koji završavaju u zemlji.

U slučaju krompira – najpopularnijeg povrća u zemlji – oni se tretiraju fungicidima tokom vegetacije, a zatim ih prskaju herbicidima da bi ubili vlaknaste loze pre žetve.

Nakon što se iskopaju, krompir se ponovo tretira kako bi se sprečilo klijanje.

Rešenje: Kupujte organski krompir. 

  1. Stručnjak za ribarstvo neće jesti: uzgojenog lososa

Priroda nije nameravala da se losos hrani sojom, perađenim otpadom i hidrolizovanim pilećim perjem.

Kao rezultat toga, uzgajani losos ima niži nivo vitamina D, a viši nivo kontaminanta, uključujući kancerogene, PCB i pesticide poput dioksina i DDT. 

Preliminarna nauka takođe je povezala DDT sa dijabetesom i gojaznošću ali neki nutricionisti veruju da prednosti omega-3 prevazilaze rizike.

Takođe postoji zabrinutost zbog visokog nivoa antibiotika i pesticida koji se koriste u lečenju ovih riba. Kada jedete uzgajani losos, dobićete dozu istih lekova i hemikalija.

Rešenje: Pređite na divlji ulovljeni aljaski losos. Ako na pakovanju piše svež Atlantik

  1. Istraživač raka neće piti: mleko proizvedeno sa veštačkim hormonima

Proizvođači mleka tretiraju goveda rekombinantnim goveđim hormonom rasta (rBGH ili rBST) kako bi se povećala proizvodnja mleka.

Ali rBGH takođe povećava infekcije vimena i čak gnoj u mleku. Kod ljudi, visok nivo IGF-1 može doprineti karcinomu dojke, prostate i debelog creva.

Rešenje: Kupite sirovo mleko ili proverite na etiketama bez rBGH, bez rBST, proizvedenim bez veštačkih hormona ili organskog mleka, jer ove fraze ukazuju na proizvode bez rBGH.

  1. Biotehnički specijalista neće jesti konvencionalnu soju: GMO nefermentisana soja

Genetski proizvedena hrana izaziva veliku zabrinutost zbog manipulisanja DNK i genetskim kodom, uključujući prenošenje sa jedne vrste na drugu .

Fermentisana soja je jedina soja pogodna za ljudsku ishranu i pošto je skoro 90 odsto soje u svetu genetski modifikovano, ako ne osigurate da su izvori organski, dugoročni zdravstveni problemi su neizbežni, posebno jer je otkriveno da soja utiče na hormonsku ravnotežu i čak izaziva rak.

Rešenje: Proverite etikete da biste utvrdili da soja nije GMO ili organskog porekla i da nikada ne koriste nefermentisane izvore.

  1. Stručnjak za organsku hranu neće jesti: konvencionalne jabuke

Svaka jabuka se kalemi posebno i tako svaka sorta zadržava svoj specifični ukus. Kao takve, jabuke ne razvijaju otpornost na štetočine i često se prskaju.

Industrija međutim tvrdi da ti ostaci hemikalija nisu štetni. 

Webtribune.rs