Naslovnica SPEKTAR Orban u intervjuu: Evropa je na raskrsnici, igraju se vatrom!

Orban u intervjuu: Evropa je na raskrsnici, igraju se vatrom!

Mađarski premijer Viktor Orban dao je intervju italijanskom dnevniku Il Đornale.

On je rekao da od predstojećih izbora za Evropski parlament očekuje jačanje demokratije i desničarsku većinu. Osvrnuo se na situaciju u Ukrajini, i pokušao da objasni zvanični stav Budimpešte prema ratu.

– Mađarska se graniči sa Ukrajinom. To nije bilo kakav rat, već rat na našoj granici. Italija je geografski daleka, za vas je to nešto drugo. U Ukrajini su mađarski državljani iz reda mađarske manjine koji ratuju u ukrajinskoj vojsci i gube živote. Mi smo jedina zemlja u Evropskoj uniji čiji građani gube živote u Ukrajini.

„Evropska strategija je taktički neuspešna“

– Rusija je započela rat, u to nema sumnje, ali moramo da se zapitamo kako da postupimo. Mi smo na raskrsnici: ili izolovati sukob i naći diplomatski put ili ići dublje u rat. Ako dozvolimo Ukrajini napad na Rusiju oružjem koje je takođe isporučila Italija, biće posledica u vidu snažne ruske reakcije, a postoji i rizik od mešanja NATO-a – dodao je on.

On je potvrdio da se ne slaže sa evropskom strategijom o ukrajinskom sukobu.

– Strategija je i taktički neuspešna, ne razumemo da se igramo vatrom. Ideja Evropske unije je nastala iz mirovnog projekta – smatra mađarski premijer.

– Posle Drugog svetskog rata Evropa je shvatila da neće preživeti još jedan rat. Treba da se zapitamo šta je strateški interes Evrope i da pozovemo na prekid vatre. Sve je to pogrešno i javnost želi mir, a ne rat – zaključio je on.

(Novosti.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social