Opasan paket iz Amerike stiže u Ukrajinu

Zapadne zemlje nastavljaju da pumpaju Ukrajinu oružjem i to ne odbrambenim, nego ofanzivnim. Ako bi Kijev pokušao da tim oružjem gađa ruske gradove usledio bi oštar odgovor Rusije po centrima odlučivanja, uključujući i Kijev.

Ovako je ruski vojni ekspert Aleksej Anpilogov prokomentarisao vest da je Vašington izdvojio novi paket pomoći Ukrajini u iznosu od jedne milijarde dolara.

U paketu su artiljerija, napredni raketni sistemi, protivbrodski obalski sistem, municija za sistem „Himars“ i artiljerijska municija kalibra 155 milimetara.

Mark Mili, predsednik Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD, saopštio je da će višecevni bacači „Himars“ biti usporučeni Kijevu do kraja juna.

Šta čini američki paket

On je pojasnio da je 60 ukrajinskih vojnika već završilo obuku o upotrebi ovih raketnih sistema.

„U tom paketu će biti i dva mobilna protivbrodska raketna sistema ‘Harpun’ montirana na šasiju na točkovima, 18 haubica M-777, 36 hiljada artiljerijske municije, kao i rakete sa višecevnim raketnim sistemom ‘Himars’ i druge sitnice. Tu su i optika, rezervni delovi i slično. Osim toga, dogovoreno je da će paket ove američke pomoći biti dopunjen nemačkim i britanskim isporukama, a Nemačka će isporučiti još tri višecevna raketna sistema ‘Mars 2’. U principu je isti kao i ‘Himars’, ali sa dva paketa i na guseničnoj šasiji“, kaže Anpilogov.

Prema njegovim rečima, do sada su isporuke tog oružja daleko manje od gubitaka koje je Kijev pretrpeo od februara do danas. Otuda je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak zatražio od Zapada 1.000 haubica, 300 višecevnih raketnih sistema, 500 tenkova i 2.000 oklopnih vozila, kao i 1.000 dronova kako bi se „napravio balans na bojnom polju“.

„Stoga, sve te isporuke od dve, pet, deset jedinica više liče na želju da se ti sistemi testiraju protiv tako dobrog tehnološkog protivnika kao što je Rusija, nego na stvarnu pomoć Ukrajini kako bi preokrenula tok specijalne vojne operacije RF. Sa moje tačke gledišta, zapadne zemlje se veoma plaše eskalacije sukoba i pribojavaju se da će Ukrajina proširiti konflikt na rusku teritoriju, s obzirom da već sada pokušavaju da iz minobacača i haubica gađaju ruske pogranične gradove“, kaže ekspert.

Moskva ne veruje u obećanja Kijeva da američke višecevne bacače raketa „Himars“ neće koristiti za napade na objekte na teritoriji Rusije.

„Ako budu koristili ove moćne ofanzivne sisteme, onda će to izazvati nedvosmislen odgovor Ruske Federacije i udare na centre odlučivanja, a to uključuje, naravno, i Kijev. Odnosno, spisak specijalnih vojnih objekata biće proširen i na one objekte koji još nisu bili na udaru Rusije“, ističe ekspert.

Od 24. februara, početka ruske vojne specijalne operacije u Ukrajini, ruska vojska štedi ukrajinske gradove i civilnu infrastruktru, dok vojnu infrastrukturu onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

NATO se boji Rusije

Anpilogov ističe da se NATO-a boji direktnog vojnog sukoba sa Rusijom, zbog čega takve isporuke služe kijevskom režimu da umire svoje glasače.

„S druge strane, poslednja anketa javnog mnjenja pokazuje da se većina Evropljana sve hladnije odnosi po pitanju snabdevanja Ukrajine oružjem ili mu se čak protivi“, dodao je ekspert.

Stoga se čini da će se ovaj paket pomoći već „raspasti“, kao i prethodni, ocenjuje Anpilogov.

„Naravno, ovo oružje već ubija ljude. Vidimo da se haubice M-777 i francuski ‘Cezari’ ne koriste protiv ruske vojske, već za granatiranje Donjecka, Makejevke i Gorlovke i zato sam protiv takvih isporuka. Jasno mi je da se članice NATO-a već suočavaju sa odbacivanjem takve politike u svojim zemljama i kao što rekoh, izuzetno se plaše eskalacije sukoba i direktnog okršaja sa Ruskom Federacijom“, navodi Anpilogov.

Ekspert dodaje da Rusija ima svoje metode kojim uništava to oružje i pre nego što stigne na front.

„Rusija, koliko može i u okviru dozvoljenih metoda, zaustavlja te isporuke udarima na ukrajinsku infrastrukturu, na skladišta i fabrike u koje se ta tehnika doprema… Ipak, verujem da će zapadne zemlje nastaviti da pumpaju Ukrajinu oružjem i ne vidim još nikakav napredak ka miru. Nadam se da će se nešto dogoditi sada, tokom posete tri šefa evropskih država Kijevu. Nadajmo se najboljem, a barut neka bude suv“, istakao je Anpilogov, aludirajući na posetu lidera tri najveće zemlje EU – Nemačke, Francuske i Italije – Kijevu.

Ima li kraja sukobu u Ukrajini?

Na pitanje vidi li se kraj ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, Anpilogov kaže da će rusko Ministarstvo odbrane i najviši politički vrh Ruske Federacije „odlučivati o kraju“, kao i o ostvarivanju postavljenih ciljeva, jer samo oni imaju potpune, kompletne informacije sa terena.

„Ali, naglasio bih – na osnovu onog što sve vreme vidim u izjavama zvaničnika – da je Rusija otvorena za pregovore, ali da neće odustati od svojih zahteva. Zato se nadam da mirovni pregovori neće biti blokirani sa kijevske strane i da će započeti u bliskoj budućnosti. Ako ne započnu, onda je pred nama još dugo i prilično teško pomicanje ka mirovnom sporazumu, koji će, sa moje tačke gledišta, u ovoj situaciji za Ukrajinu biti pod mnogo lošijim uslovima od onog što sada mogu dobiti“, ocenio je ekspert.

Anpilogov smatra da je sada lakše predvideti i ishod te ruske specijalne operacije, koja je pokrenuta s ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, zemlje koja je zagrizla u nacizam i koja punih osam godina ubija rusko i ruskojezično stanovništvo u Donbasu.

„Mislim da je sada sve predvidljivije, jer su na početku specijalne operacije bile velike iluzije sa kijevske strane, a bilo je, naravno, izvesnog precenjivanja od strane Ruske Federacije. Sada je već jasno da se specijalna operacija pretvorila u dugotrajnu. Ako je Ukrajina u početku mogla da pristane na nezavisnost Donjecke i Luganske narodne republike, što joj je, uostalom, i bilo ponuđeno, sada će biti prinuđena da pretrpi neke teritorijalne gubitke, što govori da je ukrajinska strana propustila trenutak kada je mogla da pregovara sa Ruskom Federacijom sa mnogo povoljnijih pozicija. Uveren sam da će se vremenom ove ukrajinske pozicije samo pogoršavati“, zaključio je ekspert.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Olivera Ikodinović (sputnik)


U SAD objasnili zašto se ujedinjeni zapadni front protiv Rusije raspada