ONO ŠTO NISU SMELI DA KAŽU: RuskiH 75 triliona dolara u resursima je razlog zašto su SANKCIJE NEMOGUĆE

putin

Zemlja sa najvećim mineralnim rezervama u svetu, Rusija, je drugi najveći izvoznik retkih minerala. Prirodni resursi se procenjuju na desetine triliona dolara.

Rusija ima velike rezerve nafte, prirodnog gasa, drveta i vrednih minerala kao što su bakar, dijamant, olovo, cink, boksit, nikl, kalaj, živa, zlato i srebro. Većina ovih resursa nalazi se u Sibiru i Dalekom istoku.

Ruska rudarska industrija, druga najveća industrija u zemlji posle nafte i gasa, predstavlja značajan udeo BDP-a i izvoza. Zemlja se nalazi u top tri proizvođača mineralnih roba kao što su platina, zlato i  rude gvožđa. Takođe je najveći svetski proizvođač dijamanata i paladijuma. Planina Ural ima ogromne količine minerala dok se većina ležišta uglja, nafte, gasa i drveta nalazi u Sibiru.

Rusija je peti, najveći, svetski proizvođač uglja, sa rezervama od otprilike 175 milijardi tona. Većina ovih rudnika je u Sibiru i Uralu.

Drvna industrija, vredna oko 20 milijardi dolara,  takođe je bitan činilac ruske ekonomije. Ribarska industrija Rusije je četvrta najveća na svetu.

Vrednost ruskih resursa je velika i prema statistikama se procenjuje na 75 triliona dolara. Poređenja radi, američki prirodni resursi vredni su otprilike 45 triliona, dok je vrednost kineskih oko 23 triliona dolara.

Ruska kompanija Norilsk Nickel je jedna od vodećih svetskih proizvođača nikla i platinastih metala, sa približno pola svetskih zaliha paladijuma i približno istog udela platine. Proizvodnja paladijuma je veoma koncentrisana, slično kao njegova sestra-metal platina. Rusija i Severna Afrika zajedno proizvode oko ¾ svetskih mineralnih zaliha. Izvoz iz Rusije, zemlje koja najviše proizvodi, u 2017. godini iznosio je 81.000 kg.

Kompanija Norilsk Nickel upravlja rudnicima u Rusiji, Bocvani, Australiji, Severnoj Africi i Finskoj. Kompanijski prihodi su u prošloj godini iznosili oko 10 milijardi dolara.

Globalni lider ruda dijamanata, ruski Alrosa, pokriva oko trećine svetske proizvodnje grubih dijamanata. Glavna proizvodnja trenutno je koncentrisana uglavnom u Zapadnoj Jakuti i  Arhangelskoj oblasti. Prostire se duž 30 oblasti. U novembru je ruski predsednik Vladimir Putin otvorio novo nalazište dijamanata u Jakuti.

Tokom otvaranja nove oblasti on je rekao : ,,Rusija je zemlja ogromnog prirodnog bogatstva i dijamanti iz Jakute su još jedno novo nacionalno blago na koje smo ponosni“. Otvaranje nove oblasti „će učvrstiti rusko liderstvo u svetskoj trgovini dijamantima“, rekao je Putin.

Webtribune.rs

 POTRAŽITE NAS I NA OVOJ MREŽI:
Webtribune vesti, by webtribune