ONO ŠTO KRIJU A VI NE ZNATE: Pronađen opasan azbest u 17 proizvoda dekorativne kozmetike

gre43f

Roditelji imaju beskrajno mnogo stvari o kojima treba da brinu, naročito kada se radi o zdravlju svoje dece. Čak iako ste se maksimalno pobrinuli da vaše dete jede zdravo i izbegli toksične vakcine i lekove, i dalje postoje načini na koje vaše dete može biti izloženo toksinima.

Brige jedne majke su nedavno pomogle da se još jedna potencijalna opasnost po decu prikaže javno, a to je šminka.

Kristi Vorner radi u advokatskoj firmi koja se bavi ograničavanjem masovne upotrebe azbesta, što znači da je vrlo dobro upoznata sa izlaganjem azbestu, i šteti koje ono može prouzrokovati. Nakon što je kupila mali pribor za šminkanje sa šljokicama za svoju šestogodišnju kćer od poznate radnje sa asesoarima „Claire’s“, ona je počela da preispituje proizvod.

Poslala je šminku u nezavisnu laboratoriju da bude sigurna, a ono što su pronašli ju je šokiralo- šminka je sadržala kancerogeni  tremolit azbest. Nacionalni institut za kancer kaže da ova supstanca može izazvati maligni mesoteliom.

Varnerova je rekla da su je ovi rezultati podstakli da testira drugu šminku koja se prodaje u „Claire’s-u“. Svih 17 proizvoda dekorativne kozmetike koje je poslala na Institut naučne analize iz devet zasebnih saveznih država je bilo pozitivno na azbest. Među tim proizvodima su bili i šljokičavi set za šminku u boji duge i obliku srca, i metalik jarko roze šminka sa šljokicama.

„Claire’s“ je povukao toksične proizvode sa polica i sproveo samostalno testiranje. Kompanija kaže da su prvobitni rezultati sopstvenog testiranja pokazali da kozmetika ne sadrži azbest, ali da će još testova biti sprovedeno. Pritom, oni su rekli da talk u proizvodima dolazi od evropskog snabdevača koji ima sertifikat da ne sadrži azbest. U međuvremenu, oni nude povrat novca onima koji se ne osećaju sigurno.

Laboratorija koja je vršila ispitivanja, Institut naučne analize, takođe je pronašla azbest u proizvodima kao što su rumenilo, koje prodaje marka za tinejdžere „Justice“, ove godine. Njihovi testovi takođe nisu prikazali azbest.

Direktor istraživanja i pravnih usluga Instituta naučne analize Šon Ficdžerald kaže da njegova laboratorija stoji iza rezultata ovih svih testova i naglasio da različite laboratorije imaju mikroskope različitih jačina. Slaba oprema ne može tako dobro detektovati hemikalije kao mašine.

Kada je diskutovao o azbestu pronađenom u „Justice“ ramenilu ranije ove godine, Ficdžerald je rekao da izlaganje može prouzrokovati da deca „umru prevremeno u svojim 30-im ili 40-im godinama“ i da će vlakno koje je dete udahnulo u desetoj godini života i dalje biti prisutno u pedesetoj. „Justice“ rumenilo je takođe pozitivno na teške metale.

Advokatska firma za koju Vornerova radi, je rekla da neće preduzimati pravne mere protiv „Claire’s-a“ ako urade „pravu stvar“ priznavajući zagađenje, povlačenjem proizvoda i prekidanjem odnosa sa lošim snabdevačima.

Toksini u svakodnevnim proizvodima su previše česti

Ovi rezultati su vrlo uznemiravajući za one koji vole da misle da su kupovni proizvodi, naročito oni namenjeni deci, prošli rigorozna testiranja i da su bezbedni za upotrebu. Izuzetno je zastrašujuće pomisliti da devojčice koje se samo igraju sa šminkom mogu imati rizik od prevremene smrti.

Ovaj slučaj pokazuje koliko korisno može biti testiranje nezavisne laboratorije kod otkrivanja opasnosti u svakodnevnim proizvodima. U knjizi „Forenzika Hrane“, autor Majk Adams otkriva skrivene toksine u namirnicama, dijetetskim suplementima, proteinskim prahovima i začinima pronađenim tokom temeljnog testiranja, uz pomoć najnovije naučne opreme.

Možda jeste uznemiravajuće čuti koliko su zapravo toksični proizvodi s kojima dolazimo u kontakt svaki dan, ali je to informacija koja vam može i spasiti život.

Webtribune.rs