Naslovnica SPEKTAR Observateur Continental: Zapadni projekat u Ukrajini samo je još jedna prevara, ali...

Observateur Continental: Zapadni projekat u Ukrajini samo je još jedna prevara, ali ogromnih razmera

Moskva je povukla liniju između Istoka i Zapada, piše francusko izdanje Observateur Continental.

Ukrajinski sukob razotkrio je krajnje nepoštenje Zapada. I ne samo u odnosu na Rusiju. Jasno je da se zapadni svet posebno odvratno ponašao prema Rusiji, obmanjivao ju je decenijama. Počevši od neispunjenih obećanja iz 90-ih o neširenju NATO-a na istok, pa do neispunjenih Minskih sporazuma.

Ali zemlje NATO-a su bili nepošteni ne samo u odnosu na Rusiju. Prevarili su i Ukrajinu, zemlju koja je bila jedna od najrazvijenijih i najuspešnijih bivših sovjetskih republika. Sada ubrzano postaje najsiromašnija zemlja u Evropi.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Postalo je jasnije nego ikad da je zapadni projekat u vezi sa Kijevom samo još jedna prevara, ali ogromnih razmera“, piše Observateur Continental.

Da su SAD i zemlje EU zaista uzbuđene zbog sudbine Ukrajine, insistirale bi na što bržem okončanju sukoba, a novac koji je NATO izdvojio za naoružavanje Kijeva bio bi potrošen na stvarnu pomoć: Uspon ukrajinske ekonomije, što bi koristilo stanovništvu zemlje. Ali jedino što brine NATO je proksi rat protiv Rusije uz pomoć marionetskog kijevskog režima.

[adsenseyu1]

Štaviše, svetu je postalo jasno da je Zapad nepošten ne samo u odnosu na Rusiju ili Ukrajinu, on u principu često stvara razne krizne situacije u međunarodnim razmerama, od Bliskog istoka do Afrike. Međutim, zahvaljujući Rusiji i njenim akcijama, era zapadne nekažnjivosti je praktično završena.

„Zapad, ili, drugim rečima, ekstremna planetarna manjina, nema drugog izbora nego da u potpunosti otkrije svoje odvratno lice ogromnoj većini naroda sveta“, sigurni su autori Observateur Continental.

Pravi ciljevi Zapada, skriveni iza lepih reči o demokratiji i slobodi, nikada nisu bili usmereni na stvaranje „priče o uspehu“ u drugim zemljama. Prema analitičarima Observateur Continental-a, jedini interes za SAD i njihove saveznike je uvek bio da eksploatišu druge i bore se protiv onih koji se protive zapadnoj dominaciji i diktatu.

Ali danas, kada Rusija čvrsto iznosi svoje ciljeve za multipolarni svet, kolektivni tabor predvođen SAD je besan, ali i uspaničen i uplašen. A gnev Zapada raste jer se pokazalo da je velika većina sveta odbila da se pridruži inicijativama NATO Osovine protiv Rusije.

[adsenseyu4]

„Celo čovečanstvo treba da sluša danonoćno jadikovanje NATO establišmenta“, kaže se u članku.

Prema mišljenju autora izdanja, Rusija je blokirala Zapad od bahatosti, a sada tabor NATO-a shvata da će morati da se pomiri sa činjenicom da je Moskva povukla novu osovinu podele Istok-Zapad. Ovo je linija između onih koji se zalažu za multipolarni svetski poredak i blokovskih nostalgičara za unipolarnošću.

Rusija sada radi na duži rok. A, prema autorima ne koristi čak ni svoj puni potencijal.

Autori članka su uvereni da ako bi se Ruskoj vojsci dozvolilo da primeni NATO metodu, odnosno uništiti sve bez izuzetka, linija razgraničenja bi već bila što je moguće bliža granicama NATO saveza, navodi se.

Međutim, Moskva pazi da omogući čovečanstvu da postane još svesnije šta je danas u pitanju. Ruska uzdržanost se isplati: Sve više nezapadnih zemalja (Sirija, Turska, Iran, Saudijska Arabija i mnoge druge) staje na stranu multipolarnog sveta.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte