NOVO ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE: Ova biljka sprečava širenje raka i još …

Astragalus (Astragalus membranaceus), Huang Qi (kineski naziv), je jedna od osnovnih biljaka u tradicionalnoj kineskoj medicini, sa najranijim evidencijama njene upotrebe koja datira još od pre više od 2.000 godina.

Sada je studija u BMC Complementary and Alternativne Medicine otkrila da astragalus takođe može sprečiti širenje ćelija raka dojke u telu.

Rak dojke, posebno, je najčešći rak kod žena, odmah pored raka kože. Zapravo, trenutni prosečan rizik jedne žene da u toku svog života dobije rake dojke je oko 12 procenata. To znači da će jedna od osam žena dobiti ovu bolest tokom svog života.

U studiji, istraživači sa Fuđen univerziteta tradicionalne kineske medicine u Kini, ispitali su kako ekstrakt astragalusa može uticati na ćelije raka dojke i proces koji stoji iza ovog biološkog efekta.

Takođe su ispitali primarne izoflavone u ekstraktu, kao i njihovu anti-proliferalnu aktivnost na tri linije raka dojke: MDF-7 (ER+), SK-BR-2 (HER2+) i MDA-MB-231 (trostruko negativno). To su učinili izlaganjem ovih ćelija raka dojke ekstraktu astragalusa na 48 sati.

Pored toga, oni su ispitali efekat esktrakta astragalusa na fosfatidilinostil-4,5-bisfosfat 3-kinazu (PI3K)/protein kinaze B (Akt)/puteve signalizacije mTor-a (mammalian target of rapamycin), primarni međućelijski put signalizacije koji doprinosi proliferaciji ćelije, rastu, migraciji, metabolizmu i apoptozi.

Rezultati studije su pokazali da tretman ekstraktom astragalusa pokazao anti-proliferalnu aktivnost na ćelijama raka dojke. Pored toga, terapija je promovisala smrt ćelija raka dojke.

Ovo sugeriše da je sposobnost astragalusa da spreči rast ćelija raka dojke bila povezana sa njegovom sposobnošću da spreči aktivnost PI3K/Akt/mTOR.

Štaviše, istraživači su otkrili da eskstrakt astragalusa sadrži četiri tipa izoflavona, kao što su kampanulin, ononin, kalikozin i formononetin, što je doprinelo inhibitornom efektu ekstrakta astragulsa na proliferaciju ćelija raka dojke.

Astragalus (Huang Qi, što znači žuti lider), je suv koren biljke astragalus. Huang Qi je dobro poznat u Kini po svojoj sposobnosti da poboljša imuni sistem, što takođe objašnjava većinu njegovih koristi.

Neke zdravstvene koristi Huang Qi-a uključuju:

  • Lečenje običnih prehlada i gornjih respiratornih infekcija, jer stimuliše imuni sistem.
  • Jačanje organizma, naročito tokom perioda pada imunog sistema.
  • Pomaže organizmu da izbegne nedostatke crvenih krvnih zrnaca, kao što je leukopenija, što se javlja tokom hemoterapije.
  • Zaštita organizma (uključujući i jetru) od bakterija, virusa i upale.
  • Podrška digestivnom sistemu, zahvaljujući njegovim diuretičkim svojstvima.
  • Lečenje kožnih poremećaja, poput opekotina i karbunkula, kao i hepatitisa, hroničnog kolitisa, kardiovaskularnih bolesti i virusnih stanja.

Huang Qi se takođe može kombinovati sa drugim biljkama, kao što je Danšen (Salvia) i Dang Gui (koren Kineske anđelike), kako bi se poboljšale njihove funkcije.

Ova biljka se prodaje u listićima ili malim komadima. Takođe se može koristiti i sama, obično kao tečni ekstrakt ili čaj. Ova biljka se često koristi u kuvanju i može se dodavati u supe, čorbe i druge porcije, kako bi pružila dodatne zdravstvne prednosti obroku.

Webtribune.rs