Novi dokazi: NASA primetila vanzemaljsku aktivnost blizu udaljene zvezde

vanzemaljci-planeta-letelice

Lovci na NLO-e su postali prilično uzbuđeni kada je uočeno neobično ponašanje zvezde po imenu KIC 8462852.

NASA-ina misija Kepler prati ovu zvezdu već četiri godine, a u tom periodu je došlo do dva neobična incidenta 2011. i 2013. godine, kada je svetlost zvezde dramatično smanjena. Nešto je prošlo ispred zvezde i blokiralo njenu svetlost, ali šta?

Tim naučnika je ove jeseni zaključio da je moguće da je svetlost blokirala nekakva vanzemaljska letelica poput „Zvezde smrti“ iz serijala filmova „Zvezdani ratovi“ (Star Wars).

Lovci na NLO-e širom sveta su odmah pomislili da su naučnici pronašli prvi dokaz inteligentnog života u galaksiji.

Međutim, novija studija koja je došla do podataka sa NASA-inog Spitzer Space teleskopa je pronašla dokaze da je u pitanju bio nalet kometa.

„Ako hoćete da naučite nešto o nekoj zvezdi, najbolje je da je proučavate pod infracrvenim svetlom“, rekao je portparol NASA-e. „Kepler je posmatrao zvezdu pod vidljivim svetlom. Da je došlo do planetarnog udara ili sudara asteroida ispred zvezde KIC 8462852, to bi se videlo na infracrvenom svetlu jer bi delovi bili taman na pravoj temperaturi da sijaju na infracrvenoj talasnoj dužini“.

Istraživači su prvo probali da traže infracrvenu svetlost pomoću NASA-inog infracrvenog uređaja WISE, ali nisu pronašli ništa. Naravno, ta posmatranja su sprovedena 2010. godine, pre nego što je misija Kepler uočila čudno ponašanje zvezde.

Naučnici su se ove godine okrenuli teleskopu Spitzer, koji takođe detektuje infracrvenu svetlost.

vanzemaljac

Majkl Verner, naučnik sa projekta Spitzer u NASA-inoj laboratoriji u Pasadeni u Kaliforniji, rekao je: „Pretražili smo na stotine hiljada zvezda oko kojih je misija Kepler tražila planete kako bismo pronašli infracrvenu svetlost poreklom od međuzvezdane prašine“.

Međutim, ni Spitzer nije dao željene rezultate.

Zbog toga je teorija o sudaru manje verovatna, dok je vrlo moguće da su hladne komete prošle pored zvezde.

„Na čelu ovih kometa je morala biti jedna veoma velika koja je blokirala svetlost zvezde 2011. godine“, rekao je Verner. „Zatim je 2013. godine prošao veliki broj manjih kometa koje su takođe blokirale svetlost zvezde“.

U trenutku kada je zvezda posmatrana pomoću Spitzer teleskopa 2015. godine, te komete su verovatno davno prošle, ne ostavivši iza sebe nikakve infracrvene tragove.

Ipak, Masimo Marengo sa državnog Univerziteta u Ajovi, koji je vodio najnoviju studiju, ostavio je prostora za one koji veruju u vanzemaljce.

On je rekao samo da su potrebna dodatna posmatranja.

„Ovo je veoma čudna zvezda“, rekao je on. „Podseća me na neutronske zvezde. Kada smo ih otkrili, one su emitovale čudne signale kakve niko ranije nije video. Kasnije je utvrđeno da je to prirodni fenomen“.

„Možda još uvek ne znamo šta se dešava sa ovom zvezdom, ali upravo to je čini zanimljivom“, dodao je on.

Webtribune.rs