NOVI DOKAZI: Fluoridi klasifikovani kao otrov su u pasti za zube

zubna pasta

Medicinski žurnal Lancet je zvanično klasifikovao fluoride kao neurotoksine.

Ovo konačno potvrđuje ono što su brojni stručnjaci već duže vreme napominjali, a moglo bi da utiče na ograničenje korišćenja fluorida.

Problem je što mnogi ljudi ne shvataju koliko je neka stvar ozbiljna i značajna dok se ne objavi u zvaničnom žurnalu.

Mejnstrim medicinski žurnal je nedavno dodao 6 dodatnih supstanci na listu neurotoksina, među kojima su i fluoridi. Fluoridi se najčešće upotrebljavaju u proizvodima poput pasti za zube, a u mnogim zajednicama širom sveta ga dodaju i kao aditiv u vodu za piće.

Iako su aktivistički pokreti uspeli da izbace fluoride iz upotrebe u mnogim državama, gradovima i zajednicama, ima onih koji ih još uvek koriste, kao što je grad Toronto u kom živi više od 5 miliona ljudi.

U žurnalu je navedeno sledeće:

„Neurorazvojni poremećaji, uključujući autizam, ADHD, disleksiju i druge kognitivne poremećaje, pogađaju na milione dece širom sveta i neki od njih su sve češći. Za to su zaslužne industrijske hemikalije koje oštećuju mozak u razvoju.

Mi smo 2006. godine sproveli sistematsku procenu i identifikovali pet industrijskih hemikalija koje predstavljaju razvojne neurotoksine: olovo, metilovana živa (često u vakcinama), polihlorovani bifenili, arsenik i toluen.

Od tada smo epidemiološkim studijama identifikovali šest dodatnih razvojnih neurotoksina među kojima su mangan, fluoridi, hlorpirifos, dihlorodifeniltrihloretan, tetrahloretilen i polibromovani difenil etri.

Sigurni smo da ima još neurotoksina koje nismo otkrili. Predlažemo globalnu strategiju prevencije s ciljem suzbijanja pandemije razvojne neurotoksičnosti.

Neispitane hemikalije ne bi trebalo da se podrazumevaju bezbednima i potrebno je da se hitno uspostavi ustanova za međunarodno odobravanje novih hemikalija“.

Webtribune.rs