Nova.rs: Vijetnamac beži iz Srbije preko žice zbog užasnih uslova u Linglongu – VIDEO

Potresne scene iz Linglonga u Zrenjaninu uzburkale su poslednjih dana javnost u Srbiji, a ispovest jednog radnika iz Vijetnama dodatno je šokiralo celu zemlju.

Na Tviteru se proširio snimak na kojem jedan radnik iz Vijetnama govori u kakvoj se situaciji nalazi, te podvlači da je krenuo da beži ka Mađarskoj.

„Nisam mogao da izađem, tokom noći idemo ka mađarskoj granici. Imam prijatelja u Evropi, što je dobra stvar, jer idem odavde. Bez para sam, jednostavno samo sam krenuo da bežim. Bežim tako što se popnem na žicu, nakon čega reaguje policija“, rekao je jedan Vijetnamac.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Podsetimo, oko 500 radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu u sredu su stupili u potpunu obustavu rada kako bi skrenuli pažnju poslodavcu na nehumane uslove smeštajnih kapaciteta u kojima borave.

Vijetnamski radnici rekli su da je vest o njihovom položaju stigla i do matične zemlje gde su danas njihove porodice takođe organizovale proteste. Ranije danas aktivisti su iz kruga fabrike Linglong uspeli da izvedu jednog od zaposlenih koji je zbog izjava koje je davao medijima dobio otkaz.

Turbulencije u krugu fabrike guma u Zrenjaninu počele su pre pet dana, nakon što je N1 objavio snimke iz kampa u kome su smešteni vijetnamski radnici. Ministarstvo za rad poslalo je inspekciju na gradilište Linglonga, a organizaciji Astra koja je i podnela prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije traži hitnu reakciju svih nadležnih.

Tomislav Momirović: Inspekcije nisu našle nepravilnosti u Linglongu, vijetnamski radnici imaju jako dobre plate

Vijetnamski državljani koji rade na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu spavaju u neuslovnim prostorijama, ali je činjenica da su oni jako dobro plaćeni, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

„Njihova prosečna plata je 900 evra i ako oni nju koriste tako da uštede i da najveći deo novca vrate svojim porodicama, mi kao država teško možemo da se izborimo sa tim problemom. Ja se pitam zašto ti ljudi ne iskoriste taj novac da obezbede sebi dostojanstveniji život ovde“, rekao je Momirović gostujući na RTV Vojvodina.

On je istakao da svi strani investitori moraju da posluju u skladu sa zakonima Srbije i da je on, kao član Vlade, zainteresovan za problem radnika iz Vijetnama, jer se radi o važnoj investiticiji za Srbiju, koja se prostire na više od 95 hektara i gde radi veliki broj radnika.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše činjenicu da je juče skoro došlo do sukoba ispred baraka u kojima žive vijetnamski radnici, kada su aktivisti nevladinih i humanitarnih organizacija uspeli, uz pomoć revoltiranih vijetnamskih radnika, da savladaju angažovano privatno obezbeđenje i izvuku radnika „uzbunjivača“ iz okruženih baraka, kome navodno poslodavci iz Linglonga nisu hteli da vrate pasoš, Momirović je rekao da je tom radniku vraćen pasoš nakon što je dao otkaz u Linglongu.

„Gradilište Linglonga je najkontrolisanije u Srbiji. Inspekcije su izlazile na trene i nisu našle nepravilnosti. Ostaje otvoren slučaj smeštaja jer oni spavaju u neuslovnim prostorijama, ali ti radnici su jako dobro plaćeni. Veliki broj građana Srbije sa mnogo manjim platama ima dostojanstvenije uslove za život“, kazao je ministar.

Dodao je da državni organi ne guraju stvari oko Linglonga pod tepih, da inspekcije kontrolišu sve procese rada, ali da „naše mogućnosti nisu tako velike“, jer, kako je rekao, „nismo mi drugovi, pa da im nešto govorimo“.

„Kako se meni čini, oni posluju u skladu sa zakonima Srbije. Ovi problemi što su se javili nisu objektivne prirode. Moj utisak je da postoji animozitet prema kineskim investicijama u regionu i da forsiranje priče o ugroženosti prava vijetnamskih radnika ima političku notu“, rekao je Momirović.

(Nova.rs)