Niko nema ni slično kao Rusi S-500, niti će imati skoro: Presreće rakete u kosmosu stotinama kilometara iznad zemlje

Perspektivni protivvazduhoplovni raketni sistem S-500 moći će da presreće mete na stotine km od Zemlje, saopštio je generalni konstruktor „Almaz Antje“.

Generalni konstruktor koncerna „Almaz Antje“ Pavel Sozinov je istakao da S-500 po svojim karakteristikama prevazilazi sve pandane, koji su proizvedeni bilo gde i bilo kad do sada, prenosi Sputnjik.

„Presretanje u gornjim slojevima atmosfere je moguće. To je na stotine kilometara udaljenosti od Zemlje“, precizirao je Sozinov.

Prema njegovim rečima, sistem je opremljen velikim brojem sredstava za lociranje različite namene, kao i protivvazušnim navođenim raketama.

„To je sistem koji izvršava čitav niz zadataka, kako protivvazdušne, tako i protivraketne odbrane. Trenutno testiramo elemente sistema uz maksimalnu uštedu sredstava izdvojenih za testiranje“, istakao je stručnjak.

Sozinov je dodao da je koncern pokušao da napravi prognozu za narednih 25 godina, kada je reč o razvoju sredstava za vazdušno-kosmički napad, i da je zaključio da će S-500 biti veoma pouzdan sistem kada se uzmu u obzir karakteristike koje potencijalni protivnik može razviti za taj period.

„U skladu s tim, naš sistem treba da bude u stanju da se bori protiv sredstava kojih još nema, ali koja se mogu pojaviti za 5,7 ili 10 godina“, naglasio je stručnjak.

Ranije je zamenik ministra odbrane Ruske Federacije Aleksej Krivoručko najavio za narednu godinu mnoštvo novina kada je reč o modernom ruskom naoružanju, a pored protivvazduhoplovnih sistema S-500, na listi su se našli i avioni Su-57 i PAK DA, zatim raketni kompleksi „Kindžal“ i „Cirkon“, ali i tenk T-90M.