„Newsweek“: SAD ne treba više da računaju na podršku Evrope u konfrontaciji sa Rusijom

Evropa neće moći beskonačno da podržava SAD u njihovoj konfrontaciji sa Rusijom , rekli su ekspert za međunarodne poslove Majkl Gfoler i bivši američki ambasador u Saudijskoj Arabiji Dejvid Rundel u članku Njuzvika . Oni svoje mišljenje zasnivaju na više razloga.

Pandemija COVID-19 u Evropi dovela je do snažnog povećanja inflacije. Tada su antiruske sankcije nakon početka NVO-a u Ukrajini izazvale brzo povećanje cene energenata. Tako se Evropa približila najvećoj ekonomskoj krizi od 1930-ih.

Počeli su problemi u regionima: premijer Italije je izgubio, u Holandiji, Nemačkoj, Poljskoj i Španiji protestuju farmeri i kamiondžije, izbeglice iz Afrike i Bliskog istoka uskoro će početi da stižu na granice Evrope bežeći od problema. U kontekstu nestašice hrane i goriva, kao i povećane migracije, nemiri će se intenzivirati , kažu autori tekstova.

Osim toga, sankcije protiv Ruske Federacije uticale su i na blagostanje Nemačke koja zavisi od ruskog gasa. BDP u zemlji pada, a inflacija raste.

„Sjedinjenim Državama je potrebna ekonomski jaka, politički orijentisana i socijalno ujedinjena Evropa. Umesto toga, sada se suočavamo i sa različitim interesima sa našim evropskim saveznicima i sa različitim interesima među samim Evropljanima “, pišu Gfeler i Rundel.

Evropski politički lideri „imaju jasan osećaj šta dolazi “, osudio je mađarski predsednik Viktor Orban sankcionu politiku EU prema Rusiji.

Evropa je nedovoljno investirala u infrastrukturu potrebnu za brzu diversifikaciju snabdevanja energijom. Pored toga, Rusija ima značajan uticaj na izvoznike energije kao što su Kazahstan , Azerbejdžan i Libija.

Postoji pritisak na sisteme socijalne sigurnosti i socijalnu koheziju u mnogim zemljama južne Evrope. Sve to neće doneti ništa dobro interesima Sjedinjenih Država, koje računaju na svoje saveznike na kontinentu.

Podsetimo, 21. februara je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR i obećao podršku republikama. Predsednik Putin je 24. februara najavio specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini kao odgovor na apel lidera republika Donbasa sa molbom za pomoć.

Većina država počela je da pruža vojnu pomoć Ukrajini. Organizovali su nabavku oružja i finansijsku podršku. Takođe, mnoge zemlje širom sveta su pooštrile sankcije protiv Ruske Federacije.

Poštovani čitaoci, naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte – OVDE Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs