NERVOZA U VAŠINGTONU: Ruski avioni Tu-160 podsetili su u Venecueli SAD da više nisu „SVETSKI ŠERIF“

tu-160

SAD su ,,nervozne i zabrinute” zbog slanja strateških bombardera Tu-160 u Venecuelu, čime se pokazala vazdušna sposobnost Rusije i vojna podrška Moskve Karakasu, kaže ruski vojni stručnjak Andrej Koškin.

,,Amerikanci su nervozni, što ukazuje na to da su vazdušne mogućnosti Rusije puno veće nego što su očekivali”, rekao je stručnjak ruskog Saveza vojno-političkih stručnjaka Andrej Koškin u članku objavljenom u utorak na internet stranici Nevske Novosti.

Koškin je rekao da je uspeh ruskih protivterorističkih misija u Siriji bio ,,iznenađenje” za Vašington. Stoga,  bliski i srdačni odnosi između Moskve i Karakasa izazivaju nervozu i napetost među američkim vlastima.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je juče napao slanje ruskih bombardera u Venecuelu, osudivši je ,,kao akciju dve korumpirane vlade koje bacaju javna sredstva”.

Što se tiče izjava Majka Pompea, ruski stručnjak je naglasio kako treba uzeti u obzir da su borbeni avioni F-16 norveškog ratnog vazduhoplovstva, zemlje članice Severnoatlantskog saveza, pratili ruski avion tokom leta.

,,Postavlja se pitanje koliko su oni potrošili na ove ciljeve? Drugo, ako taj let njima nije tako zanimljiv, zašto su sa tolike blizine posmatrali postupke naših pilota i način leta bombardera Tu-160?”, pita se vojni analitičar.

Vlada Rusije smatra ,,apsolutno neprimerenim” da SAD, kao zemlja s ogromnom vojnom potrošnjom, kritikuje saradnju Moskve i Karakasa i na nju gleda kao na bacanje javnog novca.

,,SAD otkrivaju da njihove brige rastu i da je ruska prisutnost u Latinskoj Americi za njih alarmantna, jer u slučaju Venecuele, dve zemlje veže u politički i ekonomski savez, što Vašington vidi kao opasnost”, zaključio je Andrej Koškin.

Aksier Izara: Sjedinjene Države treba podsetiti da nisu ,,svetski šerif”

Rusija osuđuje stav Vašingtona prema kojem je Latinska Amerika ,,njihovo dvorište”, dok iz Venecuele poručuju kako moraju podsetiti Sjedinjene Države da nisu ,,svetski šerif”.

,,Vojni manevri Venecuele i Rusije podsećaju Sjedinjene Države da nisu šerif sveta i da postoje drugi akteri u međunarodnoj geopolitici”, izjavio je međunarodni analitičar Aksier Amo Izara u intervjuu koji je u utorak objavljen na mreži  HispanTV .

Moskva je danas odbacila američke kritike na obrambenu saradnju Rusije i Venecuele i sve izjave u tom smislu nazvala neprikladnim i pogrešnim.

Podsetimo, dva supersonična bombardera Tu-160, među ruskim pilotima poznati kao ,,beli labudovi”, sposobni za nošenje nuklearnog oružja, sleteli su u ponedeljak na međunarodni aerodrom nedaleko od Karakasa, nakon što su preleteli više od 10. 000 kilometara.

(logicno.com)