Naslovnica SPEKTAR Nemci uznemireni, ruski ratni brod približava se obalama Nemačke – NATO ne...

Nemci uznemireni, ruski ratni brod približava se obalama Nemačke – NATO ne reaguje

Ruska mornarica uputila je ka obalama Nemačke srednji izviđački brod „Vasilij Tatiщev“ projekta 864.

On je isplovio iz Kalinjingrada, prošao duž severne obale Nemačke i sada se nalazi u neutralnim vodama Baltičkog mora između Kila i ostrva Femarn.

Pratili su ga patrolni čamac RM Danije i brod policije SR Nemačke. Oni se nisu mešali, jer brod nije ulazio u teritorijalne vode tih zemalja.

Kako piše novina Kieler Nachrichten, „Vasilij Tatiщev“ je pratio godišnje NATO vežbe BALTOPS. Niko ne zna zašto je brod stao između Kila i Femarna.

Rusija poseduje tehnologije koje omogućavaju prisluškivanje telefonskih signala i stvaranje smetnji za komunikaciju i GPS navigaciju.

Ranije su na severu Nemačke već nastajali problemi sa navigacijom zbog kvarova. U MO SR Nemačke izjavili su za televiziju NDR: „Nastavljeni kvarovi, najverovatnije, imaju rusko poreklo i zasnovani su na smetnjama u elektromagnetnom spektru koje se formiraju uključujući u Kalinjingradskoj oblasti.“

Smatra se da će sukobi na Baltiku uslediti. Sada ili malo kasnije. To je neizbežno. Želja NATO-a da odseče Rusiju od značajnog dela Arktika neće nestati. Zato Rusija mora da poveća flotu i što je najvažnije avijaciju.

U prvom su Rusi dobri, ali u drugom ima zaostajanje u broju, piše „Geopolitika“ To se delimično kompenzuje efikasnijom PVO, ali problem postoji. Štaviše, sukob u Ukrajini polako Rusiji oduzima avijaciju (prirodna eksploatacija i izbacivanje iz upotrebe).

Zato je zadatak Rusije aktivno graditi i opremati. Prednost je što je nebo nad Baltikom najkomplikovanije i najkontaktnije. Vojni piloti će to potvrditi. Međutim, sticanje borbenog iskustva kod Rusa se sada odvija mnogo brže i obimnije nego kod NATO-a (Rusi rade, a NATO samo leti).

To su suštinski različite stvari. Zato čak i ako Nemci pišu istinu i ruski brod se približava obalama zapadne Evrope, to je izviđanje.

Rusi posmatraju kako NATO reaguje, šta prijavljuju, kako manevrišu i tako dalje. To su ruski preliminarni koraci pre brzog i velikog udara. Ali ne danas. Kasnije. Kada dođe vreme.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social