Nemci i NATO planiraju zone sigurnosti u Siriji pa dobili surov odgovor od Rusa – GLEDAJTE SVOJA POSLA I NE MEŠAJTE SE …

putin

SAD i NATO su s oprezom pozdravili nemački predlog sigurnosne zone na severu Sirije, čemu se Rusija ranije usprotivila, javlja Hina pozivajući se na Rojters.

Američka ambasadorka u NATO Kej Bejli Hačinson smatra da bi evropske, a ne američke snage trebale preuzeti odgovornost za sigurnosnu zonu ako se uspostavi.

Nemačka, tradicionalno nesklona inostranim misijama, predložila je plan stvaranja zone za zaštitu izbeglih civila i nastavak borbe protiv pripadnika skupine Islamska država Irak i Levant, no još uvek se ne znaju detalji tog plana.

Glavni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovarao je o tom predlogu s nemačkom ministarkom odbrane Anegret Kramp-Karenbauer. Očekuje se da će ona plan predstaviti u četvrtak na redovnom susretu članica Saveza u Briselu.

„Pozdravljam to da NATO saveznici imaju predloge o daljem delovanju, no bilo kakvo buduće političko rešenje mora uključivati sve aktere na terenu“, rekao je Stoltenberg, direktno aludirajući na Rusiju, konstatuje Rojters.

Rusi protiv nemačkog plana

Rusko ministarstvo spoljašnjih poslova prethodno je reklo da nema potrebe za nemačkim planom.

Zamenik ministra spoljašnjih poslova Rusije Sergej Veršinin izjavio je kako rusko-turski sporazum iz Sočija rešava problem severoistoka Sirije, ali da „nema potrebe da se na tom području uspostavlja ‘sigurna zona’ pod međunarodnom kontrolom“.

U sklopu dogovora Rusije i Turske, koji su postigli predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, Ankara je pristala ograničiti svoje vojne operacije na severu Sirije na granično područje koje su turske snage osvojile iz ruku Kurda od 9. oktobra, nakon iznenadnog povlačenja američke vojske.

Iako to znači da će sirijske, turske i ruske snage patrolirati tursko-sirijskom granicom, Nemačka predlaže sigurnosnu zonu pod međunarodnom kontrolom koja će uključivati i Tursku i Rusiju, ali koje će morati prihvatiti učestvovanje i drugih država.

Nemački predlog

Države NATO-a snažno su kritikovale ofanzivu Turske, takođe članice saveza, u severnoj Siriji, pa Alijansa pokušava izbeći javno kritikovanje svoje saveznice, ali i uključivanje u osmogodišnji sirijski sukob.

Nemački predlog nudi potencijalno rešenje, rekli su NATO diplomati, dodavši kako će za njega biti potrebno i odobrenje Veća sigurnosti UN.

Ambasadorka je otkrila da nemački plan uključuje evropsku grupu koja bi bila deo međunarodnih mirotvornih snaga, odbacivši da bi u tome ulogu imao i SAD.

U međuvremenu su ruske snage prešle reku Eufrat u Siriji i uputile se u smeru turske granice, na temelju rusko-turskog dogovora o povlačenju kurdskih snaga, saopštilo je rusko Ministarstvo obrane.

Turska ipak zadržala deo teritorije

Ruska vojna policija će, prema agenciji AFP, „pomagati u povlačenju Jedinice narodne zaštite i u njihovom razoružavanju 30 kilometara u dubinu“ na većem delu sirijskog severoistoka uz granicu s Turskom.

Po ugovoru, koji su u utorak zaključili predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, u narednih 150 sati tim područjem će patrolirati Rusi i Turci.

Na temelju rusko-turskog dokumenta, podseća Hina, Turska je ipak zadržala kontrolu nad jednim drugim područjem na severoistoku dugim 120 kilometara, na kojem je njena vojska već prisutna.

To je područje zauzela u ofanzivi protiv Kurda koju je počela 9. oktobra.

(Al Džazira Balkans)