Neće izaći na dobro: SAD priznale da u Ukrajini direktno učestvuju u ratu protiv Rusije

Američka vlada otvoreno se hvali da navodni napredak Ukrajine na ratištu je isključivo zbog direktne pomoći Pentagona.

Razlog za „duboku zabrinutost“ je što se američka vlada „otvoreno hvali“ da su uspesi Ukrajine na bojnom polju postignuti uz direktnu umešanost Pentagona, rekao je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

„U tom kontekstu, saopštenja Vašingtona da SAD nisu strana u sukobu zvuče apsolutno smešno i neosnovano“, rekao je Antonov za RIA Novosti.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Činjenice i intervjui bivših i sadašnjih političara i generala govore drugačije.“

„Video snimci koji se trenutno prikazuju na zapadnim kanalima jasno pokazuju da se vojnici i oficiri koji tečno govore engleski, mnogi sa izraženim britanskim i američkim akcentom, bore protiv nas“, dodao je ambasador.

SAD su učinile sve da Ukrajinu pretvore u deponiju svog zastarelog naoružanja, ali i poligon za testiranje nove opreme NATO-a, rekao je Antonov, ukazujući na nezasitni apetit američkog vojno-industrijskog kompleksa za profitom.

Po sopstvenom priznanju Pentagona, SAD su poslale Ukrajini „više od 17,2 milijarde dolara bezbednosne pomoći“ od 2014. godine, a još 14,5 milijardi dolara od februara.

Pokrovitelji Kijeva su „gladni moći i novca“ i nisu zainteresovani za mirna rešenja, rekao je Antonov.

Na Zapadu se malo ili uopšte ne govori o pregovorima, samo o slanju više oružja Ukrajini, dodao je on.

„Njihov glavni cilj je da poraze Rusiju na bilo koji način, a potom da je spreče da igra ključnu ulogu na međunarodnoj areni. I ako je moguće da je razbiju na komade“, rekao je ambasador.

„Oni neće prestati da guraju Ukrajinu u dalje samoubilačke avanture, kao što su ’ofanzive‘ koje su od početka bile osuđene na propast.“

Ukrajina tvrdi da je njen nedavni napredak u Harkovskoj oblasti „prekretnica“ u sukobu.

U ponedeljak je Njujork tajms izvestio da su SAD i Velika Britanija bile uključene u planiranje operacije, uključujući priznanje šefa politike Pentagona Kolina Kala da je američka vojska „radila neke modele i neke vežbe na stolu“, što je podelila sa Kijevom.

„Trenutna situacija Vašingtona koji huška Kijev protiv nas je neosporna, očigledna činjenica“, rekao je Antonov. Ako se Amerikanci slože sa „ludim“ahtevima Ukrajine za raketama dugog dometa, dodao je, „takav scenario bi značio direktnu umešanost SAD-a u vojnu konfrontaciju sa Rusijom“.

Čak i tako, to „neće dovesti do stvarnih promena na frontu“, rekao je Antonov. „Samo naivni i kratkovidi političari koji slabo poznaju istoriju mogu da govore o pobedi nad Rusijom na bojnom polju.“

„Ruska misija je da postavi temelje multipolarnog svetskog poretka i pošalje američki svetski poredak zasnovan na pravilima na smetlište istorije“, i ruske diplomate „ne sumnjaju da ćemo ostvariti pobedu“, zaključio je on.

Budite u toku, pratite nas. Vkontakte  i na Telegramu.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(rt)