Naslovnica SPEKTAR Nebenzja: Nemačka može da primeni reč „genocid” samo na sopstvene zločine

Nebenzja: Nemačka može da primeni reč „genocid” samo na sopstvene zločine

Nemačka nema moralno pravo da čak i pomene termin „genocid“ u vezi sa bilo čim drugim osim svojim gnusnim zločinima.

To je izjavio stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja u vezi sa usvajanjem rezolucije o Srebrenici od strane Generalne skupštine UN u četvrtak.

„Zemlja koja je u 20. veku izazvala dva svetska rata, istrijebila milione ljudi u koncentracionim logorima, odgovorna je za masovne zločine u Africi i aktivno učestvovala u raspadu Jugoslavije i bombardovanju Sarajeva 1995. godine, sada pokušava da uči druge sa govornice Generalne skupštine o važnosti nacionalnog pomirenja“, rekao je Nebenzija, podsećajući da su same UN stvorene zbog zločina nacističke Nemačke kako bi se sprečili takvi zločini protiv čovečnosti jednom zauvek.

Prema Nebenzijevim rečima, autori nacrta rezolucije o priznavanju događaja iz 1995. godine u Srebrenici, koji uključuje i Njemačku, namerno guraju narod Bosne i Hercegovine ka konfrontaciji i doveli su u zabludu članove Generalne skupštine da usvajanje dokumenta vodi do pomirenja.

„Sve je to cinično i licemerno, ali još više iznenađuje da je Nemačka odlučila da bude glavni sponzor ove rezolucije“, priznao je ruski stalni predstavnik.

Nebenzja je istakao da su na listi kosponzora nacrta rezolucije pod nazivom „Međunarodni dan razmišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine“ uglavnom zapadne zemlje.

„Čak ni Holandija, čiji je takozvani mirovni bataljon odigrao sramnu ulogu u srebreničkoj tragediji 1995. godine, nije oklevala da se pridruži koautorima“, rekao je Nebenzja.

Naglasio je i da su Rusija, Srbija i druge članice UN pozvale da se pitanje dana sećanja na žrtve bosanskog rata vrati na nacionalni nivo radi razmatranja sva tri državotvorna naroda u BiH, kao i postizanje zajedničke pozicije u regionu. Međutim, svi ovi pozivi su odbijeni.

Generalna skupština UN u četvrtak je glasala za nacrt rezolucije „Međunarodni dan razmišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995.“ kojom se događaji u Srebrenici 1995. priznaju kao genocid.

Rezoluciju su podržale 84 države, 19 je bilo protiv, uključujući Rusiju i Kinu, a 68 zemalja je bilo uzdržano.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social