Naslovnica U FOKUSU Ne zna šta priča: Oslobađaju se ruskog gasa tako što ga nabavljaju...

Ne zna šta priča: Oslobađaju se ruskog gasa tako što ga nabavljaju zaobilazno i po većim cenama

Šef evropske diplomatije Žozef Borelj priznao je da smanjeno snabdevanje ruskim energentima stvara poteškoće mnogim zemljama Evropske unije.

Međutim, dodao je da je to cena za oslobađanje od ruskog uticaja u donošenju evropskih „političkih odluka“, prenosi Sputnjik.

Kako je objasnio, planirano je da do kraja 2022. godine EU smanji uvoz ruske nafte za 90 odsto i ubrzano smanji uvoz gasa. Te odluke, prema njegovim rečima, postepeno oslobađaju zemlje EU zavisnosti koja je dugo vremena uticala na njihove političke odluke.

„Naravno, tako brzo oslobađanje od zavisnosti od ruskih energenata takođe pravi ozbiljne poteškoće mnogim zemljama Evropske unije i različitim oblastima biznisa. Ali, to je cena koju moramo da platimo da bismo zaštitili našu demokratiju i međunarodno pravo. Preduzimamo neophodne korake kako bismo solidarno rešili ove probleme“, istakao je Borelj u članku koji je objavio italijanski list „Stampa“.

Prema njegovim tvrdnjama, sankcije bi trebalo da „dovedu do promene strateških proračuna“ Moskve, „moguće, u ne tako skorije vreme“.

„Ekonomske sankcije su srž odgovora na situaciju u Ukrajini, jer ne želimo da ratujemo sa Rusijom“, naglasio je Borelj.

Takođe je dodao da će rezultati sankcija biti vidljivi u bliskoj budućnosti.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune