Naslovnica U FOKUSU Ne prestaje bankarska kriza u SAD

Ne prestaje bankarska kriza u SAD

Više kamatne stope znače da se povećavaju troškovi kupovine kuće, pozajmljivanja radi proširenja poslovanja ili preuzimanja drugih dugova

Američka centralna banka (FED) ponovo je podigla kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena, ali je nagovestila da pauzira dalje povećanje troškova zaduživanja usred nedavnih previranja na finansijskom tržištu zbog kolapsa dve američke banke.

Kako piše Rojters, Federalne rezerve podigle su kamatnu stopu za 0,25 odsto, pa će referentna kamatna stopa biti u rasponu od 4,75 do 5 odsto.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Iz FED-a su obraćajući se javnosti naveli da je američki bankarski sistem „zdrav i otporan“, međutim navode i da bi se, kako kažu, „bankarska previranja“ mogla odužiti i što bi moglo da uspori dalji rast kamata.

Na taj način FED je promenio dosadašnji ton. Podsećanja radi do pre samo nekoliko nedelja iz FED-a su stizali signali da će biti potrebne i veće kamatne stope u narednim mesecima.

Više kamatne stope znače da se povećavaju troškovi kupovine kuće, pozajmljivanja radi proširenja poslovanja ili preuzimanja drugih dugova. Poskupljenjem kamata, tj. novca FED očekuje pad tražnje i smanjenje cena.

[adsenseyu1]

To je počelo da se dešava na američkom tržištu nekretnina, gde su kupovine naglo usporile tokom prošle godine, a srednja prodajna cena u februaru bila je niža nego pre godinu dana što je prvi takav pad u više od 10 godina. Inflacija, stopa po kojoj cene rastu, skočila je 6 odsto za 12 meseci.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)

[adsenseyu4]