NATO priznao da se moć u svetskom poretku promenila – Prave novu strategiju protiv Rusije i Kine

Prema najavama generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, Severnoatlantski savez će na samitu u Madridu od 28. do 30. juna doneti novu strategiju, kao „odraz promena u svetu i uticaja Rusije i Kine na bezbednost Alijanse”. Pitanje je — šta u aktuelnim geopolitičkim okolnostima donosi nova Strateška doktrina NATO?

Prema Stoltenbergovim rečima, Strateška doktrina NATO je 2010. godine polazila od toga da u Evropi vlada mir.

„Danas rastući uticaj Kine menja svet, što ima direktne posledice po našu bezbednost i naše demokratije. Pored toga, drugi izazovi, kao što su sajber-pretnje i promena klime, gotovo se i ne spominju u doktrini iz 2010. godine, ali sada ih je nemoguće ignorisati“, istakao je generalni sekretar NATO-a.

Nova strategija

Kako za Sputnjik kaže predsednik Evroazijskog bezbednosnog foruma, general-major u penziji Mitar Kovač, pređašnja strategija NATO-a bila je izraz globalističke moći i preimućstva Alijanse u odnosu na druge sile koje su u to vreme bile u nastajanju.

„Međutim, u poslednjih 12 godina sve se promenilo u odnosu na njihovo tadašnje poimanje sveta, a izrastanje dve globalne sile, Rusije u vojnom i Kine u privredno-ekonomskom pogledu, dovelo je do toga da je u toku tranzicija iz unipolarnog u multipolarni svetski poredak. Članice Alijanse, predvođene SAD, ni na koji način ne uspevaju da očuvaju taj trend globalizma, odnosno da zakoče razvoj Rusije i Kine, ali ni mnogih drugih regionalnih sila, pa je u tom smislu sve što je Stoltenberg naveo kao razloge za donošenje nove strategije zapravo odraz aktuelnog stanja u međunarodnom poretku“, objašnjava Kovač.

NATO savez, dodaje naš sagovornik, tvrdi da je međunarodni poredak zasnovan na pravilima, ali treba imati na umu da su to pravila koja oni uspostavljaju i pokušavaju da ih nametnu drugim državama. Zato i ne čudi da na Kinu i Rusiju gledaju kao na zemlje koje remete njihov takozvani mir i svetski poredak.

„Ali, NATO ima brojne slabosti i ne verujem da u pogledu bilo kakvih novih izraza i rešenja može iznaći odgovore na ono što se danas dešava u savremenom svetu. Naravno, oni će kroz svoje dokumente i tu novu strategiju izraditi osnove koje bi im omogućile pojačano delovanje u smislu izdvajanja iz BDP-a država-članica, pa ćemo imati porast te organizacije u finansijskom smislu, ali će ona operativno i funkcionalno ostati i dalje nesposobna za rešavanje bilo koje krize svojim vojnim kontigentima“, kategoričan je Kovač.

Izostanak jedinstva u NATO

Svoju nesposobnost Alijansa je pokazala, dodaje Kovač, u svim dosadašnjim operacijama, od Avganistana, pa do krize na evropskom tlu, u Ukrajini.

„Iako NATO želi da se afirmiše kao jedinstvena sila kojoj niko ne može stati na put, u njemu ne postoji potpuna saglasnost, izuzimajući jednoumlje koje je uspeo da nametne pre svega Evropskoj uniji i da je uveže u lanac kao svojevrstan podsistem NATO pakta. Činjenica je da se taj savez po brojnim strateškim pitanjima sve više razjedinjuje i tu se posebno ističe Turska, što vidimo i kada je reč o prijemu novih članica poput Finske i Švedske. Takođe, tu je i Mađarska koja se afirmiše kao država koja daje prednost nacionalnim pitanjima u odnosu na nadnacionalna, pre svega u pogledu aktuelne ukrajinske krize“, napominje Kovač.

Nova strategija, kaže naš sagovornik, sasvim sigurno neće moći da odgovori na, kako to vide u NATO, izazove vezane za Daleki istok i Kinu.

„Oni nameravaju da u Madridu govore o takozvanom proširenom ili novom NATO-u, koji bi uključivao države koje gravitiraju ka Kini. Amerika i Britanija odavno iskazuju ambicije da se uloga Alijanse proširi i na taj region, ali Kina to budno prati i sigurno je da neće dozvoliti da se njeni strateški interesi na takav način kanališu ili suzbiju, pre svega vezano za Tajvan i Južno kinesko more“, ističe predsednik Evroazijskog bezbednosnog foruma.

Sa druge strane, dodaje, bilo kakvo formalno proširenje NATO neće doprineti ugrožavanju bezbednosti Kine jer se Alijansa neće upustiti u tu vojnu avanturu, tim pre jer je Kina naglasila svoje crvene linije u pogledu Tajvana i spremnost da vojno interveniše.

Iz svih ovih razloga samit NATO u Madridu neće, uveren je Kovač, doneti ništa epohalno.

„Pukotine u Alijansi se, naravno, neće medijski eksponirati, ali će izostati i te strateške osnove novog nastupa NATO pakta koje bi omogućile da zapadni centri očuvaju globalni poredak u onom obliku u kome je on postojao pre deset i više godina, odnosno neće moći da ograniče moć Rusije i Kine i vrate svetski poredak u globalistički kontekst“, smatra Mitar Kovač.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je Strateška doktrina je najvažniji dokument NATO-a koja potvrđuje vrednosti, cilj i zadatke NATO-a.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Sandra Čerin (sputnik)