Narod otišao u Rusiju ali NASA kaže da je to pljačka

Rusija je ove godine na ukrajinskim poljima požnjela žito u vrednosti od približno milijardu dolara, saopštila je američka svemirska agencija NASA.

Oko 5,8 miliona tona pšenice požnjeveno je na poljima u oblastima „koje nisu pod ukrajinskom kontrolom“, objavio je NASA Harvest, program agencije za prehrambenu sigurnost i poljoprivredu, a prenela nemačka agencija dpa.

NASA Harvest, u saradnji sa nekoliko partnerskih institucija, koristila je satelitske podatke i modeliranje za istraživanje, prenosi Jutranji list.

Pratite izbor naših najboljih vesti na TelegramuInstalirajte ga preko Google Play prodavnice besplatno OVDE

Ukupno je ove godine na ukrajinskoj teritoriji požnjeveno 26,6 miliona tona pšenice, što je znatno više od prošlogodišnjih predviđanja, procenjuju naučnici uključeni u istraživački projekat.

Iako je ovo manje u odnosu na prošlogodišnji rekord od 33 miliona tona, količina je i dalje blizu petogodišnjeg proseka od 27,9 miliona tona.

Ukrajina nije imala pristup 22 odsto žitarica u istočnom delu zemlje zbog rata koji je u toku.

Ukupno 88 odsto prošlogodišnjih zimskih useva požnjeveno je u oblastima koje nisu pod kontrolom Ukrajine, navodi NASA. Nepožnjeveno žito se uglavnom nalazi na poljima blizu linije fronta.

(jutarnji list,b92.net)