Naslovnica U FOKUSU Najveće opanjkavanje Srbije u inostranstvu ikada: Srbi nisu žrtve, Srebrenica je genocid,...

Najveće opanjkavanje Srbije u inostranstvu ikada: Srbi nisu žrtve, Srebrenica je genocid, Kosovo je nevažno

Programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov održao je govor u Bundestagu i tom prilikom označio Srbiju kao destabilizujući faktor u regionu zbog kampanje kojom se, kako je naveo, kolektivni Zapad predstavlja negativno dok se istovremeno glorifikuje Rusija.

Raša Nedeljkov je dodao da se zapadne institucije kleveću jer navodno pokušavaju da kolektivno kazne Srbe za događaje iz Srebrenice koje je okarakterisao kao genocid.

– Kosovo i Srebrenica su često predstavljaju kao kontroverzni kada je u pitanju sećanje na žrtve i ratne zločine. To dovodi do sve većeg straha i jačanja nacionalizma. Srpski politički lideri i glavni mediji koriste sukobe iz prošlosti da bi izmislili unutrašnje i spoljašnje neprijatelje – rekao je Nedeljkov u nemačkom parlamentu.

Nedeljkov je izrazio posebnu zabrinutost zbog pada podrške članstvu Srbije u NATO. Kako je naveo procenat građana Srbije koji su podržavali takvu ideju bio je oko 14 odsto neposredno nakon bombardovanja 2000. godine, a danas je to oko jedan odsto.

– Istraživanja našeg centra pokazuju da građani Srbije vide Rusiju kao glavnog partnera u političkoj i bezbednosnoj oblasti kao i da većina daje prednost saradnji sa Moskvom umesto partijama koje se zalažz za evropske integracije.

Zabrinjava i stav Vlade Srbije koja se poslednjih godina sve više zalaže za jačanje veza sa Kinom. Takođe, razvija se i mit da je srpsko Kosovo prioritet u odnosu na evropsku budućnost. Nama je potrebna evropska budućnost i želimo vašu pomoć da se borimo protiv ove toksične ideologije – rekao je Nedeljkov.

Kako je naveo, građani Srbije postaju žrtve jer je ugrožena evropska budućnost. Nedeljkov je posebno istakao opasnost što Srbija ne usklađuje svoju politiku sa EU.

Nedeljkov je optužio zvanični Beograd za širenje dezinformacija prema Crnoj Gori, BiH i Kosovu sa ciljem da se Srbi predstave kao žrtve što je proverena metoda generisanja straha kod stanovništva.

(politika.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social