NAJVEĆA VOJNA DOMINACIJA U ISTORIJI: Rusija će 2020. testirati novih šest interkontinentalnih balističkih projektila

Rusija će 2020. lansirati šest interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), izjavio je u utorak general-pukovnik Sergej Karakajev, šef ruskih strateških raketnih snaga.

Lansiranja će se izvršiti iz proto-prostora Plesetsk na severozapadu Rusije, kao i sa mesta lansiranja Kapustin Jar.

„Planiramo da lansiramo šest ICBM-a u 2020. godini, od kojih je pet iz svemirske luke Plesetsk,“ rekao je general pukovnik novinarima, nakon što je u Moskvi zatvoren prošireni panel Ministarstva odbrane.

Rusija je ove godine testirala pet ICBM-ova, dodao je. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da će se testiranje nove rakete ICBM, Sarmat, završiti 2021. godine.

Očekuje se da će raketa postati novi ruski stub za odvraćanje, zajedno sa balističkom raketom Jars i hipersoničnim oružjem Avangard.

General Karakajev je procenio da će učešće savremenih raketnih sistema u arsenalu strateških raketnih snaga do kraja ove godine porasti na 76 odsto, a do 2024. godine na 100 odsto.

U međuvremenu, borac MiG-31K lansirao je novu hipersoničnu raketu Kinžal na vojnom poligonu smeštenom u severnom delu  evropske Rusije.

Raketu Kinžal lansirao je borbeni avion MiG-31K koji je poleteo sa aerodroma Olenegorsk u Murmanskoj regiji nad kopnom u vojnom kampu Pemboi u republici Komi. 

U avgustu su borci MiG-31K sa hipersoničnom raketom Kinžal prvi put učestvovali na Međunarodnom vazdušnom takmičenju Aviadarts na Međunarodnim vojnim igrama 2019. godine.

Hipersonične rakete Kinžal su vazduhoplovna varijanta raketnog kompleksa Iskander. Mogu napasti i kopnene i morske objekte. Domet leta rakete je 2.000 kilometara, a težina borbene jedinice 500 kg. 

To je usledilo nakon što je posada lovca MiG-31 Pacifičke flote presrela konvencionalnog napadača koji je pokušao da prodre na teritoriju koristeći prednosti teških vremenskih uslova.

Ulogu okupatora igrao je još jedan borac MiG-31. Konvencionalni neprijatelj imao je zadatak da prodre u vazdušni prostor zemlje pri velikoj brzini i pod teškim, oblačnim uslovima, sputan ciklonom nad poluostrvom Kamčatka.

Webtribune.rs