Najnovije rusko oružje izazvalo zabrinutost Vašingtona

Burevestnik

Ministarstvo odbrane Rusije prošle nedelje je prvi put objavilo seriju video-snimaka sa najnovijim sistemima ruskog naoružanja o kojima je govorio predsednik Rusije Vladimir Putin u martovskom obraćanju saveznoj skupštini.

U američkoj vojsci ovo je izazvalo „veliku zabrinutost“, jer oni nemaju čime da se suprotstave ovim sistemima, piše u članku za austrijski list „Kontra magazin“ Marko Majer.

Konkretno, krstareća raketa „Burevestnik“ sa nuklearnom bojevom glavom sa praktično neograničenim doletom, nepredvidljivom putanjom leta i mogućnošću zaobilaženja granica presretanja, nepristupačna je za sve postojeće i perspektivne sisteme za protivraketnu i protivvazdušnu odbranu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

List ističe da je komandant Severne komande Oružanih snaga SAD Lori Robinson izrazila svoju zabrinutost nadležnom odboru Senata kongresa: „Rusija je postavila kao prioritet razvoj najnovijih krstarećih raketa sposobnih da pogađaju ciljeve u Severnoj Americi sa veće udaljenosti nego ranije“.

Rakete su toliko opasne za SAD, jer je za radare teško da otkriju njihovo lansiranje sa velikog rastojanja, ističe autor članka.

Osim toga, Majer naglašava da „Burevestnik“ nije jedino oružje koje je predstavilo Ministarstvo odbrane.

Na taj način Rusija pokazuje Sjedinjenim Američkim Državama da je moguće da se stvori potpuno konkurentna i još savršenija vojna tehnika i bez „preterano naduvanih vojnih budžeta koji hrane vojno-industrijski kompleks“.

Povećanje rashoda na odbranu za dva odsto BDP-a u zemljama NATO-a neće pomoći ako se taj novac bude ulagao u zastarele i relativno beskorisne borbene sisteme, zaključuje Majer.