Naslovnica SPEKTAR Najnovija vest – Njuzvik: Više ne možemo da krijemo istinu o ukrajinskom...

Najnovija vest – Njuzvik: Više ne možemo da krijemo istinu o ukrajinskom ratu …

Vašington mora da uzme u obzir surovu realnost, ukrajinska vojska samo okrznula ruske linije navodi se u autorskom tekstu Njuzvika.

Vodeći američki političari, generali i stručnjaci nastavljaju da se zalažu za neograničenu podršku Kijevu u njihovom ratu protiv Rusije, ali trezvena i precizna analiza ukrajinske skoro pa završene letnje ofanzive pokazuje da ukrajinski napori ne doprinose (ili doprinose veoma malo) cilju izbacivanja Rusa sa teritorija koje kontrolišu, navodi Njuzvik.

Ono što bi Vašington morao da uradi jeste da sprovede neophodnu promenu kursa i formira novi politički pravac uzimajući u obzir surovu realnost na ukrajinskom frontu, pri čemu vlasti SAD trenutno ne rade ništa od toga.

Uprkos polaganju velikih nada u brz uspeh, ukrajinska ofanziva koja je trajala mesecima je od početka bila raspršena, a to nikoga u Beloj kući nije trebalo da iznenadi, navodi američki list dodajući da je u aprilu, dakle dva meseca pre početka ofanzive, na njihovom portalu predviđano da „trupe Zelenskog – sa malo ili bez vazdušnih snaga i sa oskudicom u artiljerijskoj municiji – mogu da pretrpe ogromne gubitke, a da malo dobiju“.

Vašington post je nekoliko dana kasnije otkrio sadržaj procurele strogo poverljive procene američkih obaveštajnih službi u kojoj se takođe predviđa da će rezultati ukrajinske ofanzive verovatno biti „znatno ispod“ očekivanja i da će „trajni ukrajinski nedostaci u obuci i snabdevanju municijom verovatno otežati napredak i pogoršavati broj žrtava tokom ofanzive“.

Ukrajina je u prve dve nedelje napada pretrpela ogromne gubitke, kako u oružju tako i u ljudstvu, bez da je osvojila ikakve teritorije. Do kraja treće nedelje, kako se procenjuje, ukrajinske snage su izgubile petinu udarnih snaga, što ih je primoralo da dramatično promene taktiku.

[adsenseyu1]

Ukoliko Vašingtonu tada na osnovu osnovnih principa ratovanja i borbenih operacija nije bilo jasno da će ukrajinski napori verovatno propasti, sada bi to trebalo da bude kristalno jasno.

Bilo bi mudro da SAD prilagode politiku u skladu sa malim šansama Ukrajine protiv ruskih utvrđenih linija.

Vašington je tokom ovog sukoba potrošio skoro 113 milijardi dolara, Ukrajini obezbedio zapanjujuću količinu savremenog oružja i municije, obuke i obaveštajnih podataka. Posle skoro godinu dana priprema, Ukrajinci jedva da su okrznuli ruske linije, navodi Njuzvik.

Kako se zaključuje, nema realne osnove da se veruje da Ukrajina ima kapacitet da ostvari svoj navedeni strateški cilj i uspostavi kontrolu nad teritorijama koje kontroliše Rusija, uključujući i Krim.

Umesto da Vašington u narednih godinu i po dana ponavlja ono što već nije funkcionisalo – što potencijalno znači i dodatne stotine hiljada ukrajinskih gubitaka – vreme je da se pokuša nešto što ima šanse da uspe.

Drugim rečima, vreme je da se prizna objektivna realnost i primeni politika koja može da funkcioniše, zaključuje se u autorskom tekstu Njuzvika, a prenosi RT.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

(RT)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social