Najnovija vest – Kraj rata? Putin je rekao svoje… Čeka se Kijev

U Kremlju su završeni pregovori predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Kine Si Đinpinga u proširenom sastavu.

Predsednik Rusije je nakon pregovora kazao da je u razgovoru sa kineskim predsednikom konstatovao rast napetosti u svetu kao i praksu nepravednih sankcija.

„Kineski mirovni plan može se uzeti kao osnova za mirno rešenje u Ukrajini, kada za to budu spremni na Zapadu i u Kijevu“, konstatovao je Putin.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kako je kazao, Rusija i Kina odlučno su protiv kršenja interesa drugih država s ciljem da se postigne prevlast. Putin se osvrnuo na to što Britanija šalje granate u Ukrajinu.

„Izveštaji da Britanija u Ukrajinu šalje granate sa osiromašenim uranijumom svedoči o tome da je Zapad odlučio da ratuje sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca i to na delu a ne na rečima“, istakao je Putin.

On je dodao da će Rusija biti prinuđena da reaguje ukoliko kolektivni Zapad počne da primenjuje naoružanje sa nuklearnim komponentama.

Kineski predsednik izjavio je da deset godina održava sa Putinom bliske veze i da se sa njim nalazi u kontaktu o strateškim pitanjima.

Si je dodao da je Kina za mir i dijalog.

(B92)