Naslovnica U FOKUSU Najnovija vest: IDF zauzeo glavno uporište Hamasa

Najnovija vest: IDF zauzeo glavno uporište Hamasa

Izraelske odbrambene snage navode da je njihova 162. divizija, danas okončala zauzimanje kampa Al Šati, za koji se smatra da je bio glavno uporište Hamasa.

IDF napominje da će se pomenuta jedinica uskoro povezati sa 36. divizijom, koja je ušla u Pojas Gaze sa istoka i tako stigla do obale, preneo je „Tajms of Izrael“.

„Unutar kampa postoji mnogo neprijateljske infrastrukture, jer su tamo bile koncentrisane mnoge snage Hamasa, uključujući bataljon Al Šati, koji je imao glavno ulogu u napadima 7. oktobra“, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Dodaje se da je 162. divizija krenula na jug iz severne Gaze, kada je kopnena operacija počela pre dve i po nedelje, a u poslednjih nekoliko dana vodila je borbe oko kampa Al Šati.

Prema izraelskoj vojsci, tamo je bilo najmanje četiri sukoba sa oko 200 Hamasovih operativaca u Al Šatiju u poslednjih nekoliko sati, a procenjuje se da je oko 150.000 do 200.000 Palestinaca pobeglo iz kampa, nakon što su došle izraelske trupe.

IDF veruje da ima potpunu kontrolu nad Al Šatijem, iako bi i dalje moglo biti incidenata, a 162. divizija sada radi na tome da očisti područje kampa od infrastrukture Hamasa, uključujući tunele i skrovišta oružja.

[adsenseyu1]

Izraelska vojska takođe iznosi detalje o drugim operacijama divizije u severnoj Gazi, navodeći da je nanela značajne udarce Hamasovim operativnim sposobnostima. Prema IDF-u, divizija je pronašla i uništila više od 160 tunelskih okana, pogodila oko 2.800 lokacija Hamasa i ubila oko 1.000 operativaca i komandanata.

Divizija kaže da je uništena Hamasova strateška infrastruktura u severnoj Gazi, uključujući takozvanu vojnu četvrt grada Gaze, ispostavu Bader i bolnicu Rantisi, za koju IDF sumnja da ju je koristio Hamas za držanje izraelskijh talaca.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

(Tanjug)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social