Naslovnica U FOKUSU NAJNOVIJA VEST – Gotovo je: Idu u rat – Do poslednjeg!

NAJNOVIJA VEST – Gotovo je: Idu u rat – Do poslednjeg!

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je u četvrtak u konačnom čitanju zakon o pooštravanju pravila mobilizacije, izjavio je poslanik Aleksej Gončarenko.

Prema Gončarenku, za usvajanje dokumenta glasala su 283 narodna poslanika, a potrebno je 226.

Predlog zakona o mobilizaciji usvojen je u prvom čitanju u februaru. Tokom pripreme dokumenta za drugo čitanje, u njega je unet niz amandmana.

Konkretno, iz zakona je isključena klauzula o demobilizaciji aktivnih vojnih lica nakon 36 meseci službe.

Takođe, prema zakonu, svi muškarci regrutnog uzrasta od 18 do 60 godina, bez obzira na podobnost za službu i pravo na odgodu, moraju sa sobom imati isprave o vojnoj evidenciji i predočiti ih na zahtev službenika vojnog registra, policije i graničara. Njegovo odsustvo može biti osnov za pritvor.

Takođe, u roku od 60 dana obveznici služenja vojnog roka moraju se javiti teritorijalnim regrutnim centrima (analozi vojnih registracija i kancelarija) radi pojašnjenja podataka o registraciji.

Konzularne usluge za ukrajinske muškarce od 18 do 60 godina neće se pružati bez dokumenata o vojnoj registraciji. Odnosno, biće nemoguće ući na teritoriju Ukrajine i putovati u inostranstvo bez vojne legitimacije.

Pored toga, od muškaraca za koje se ranije utvrdi da su delimično sposobni za službu biće potrebno da se podvrgnu ponovnom pregledu u roku od 12 meseci.

Lica koja su dobila II ili III grupu invaliditeta posle 24. februara 2022. godine (osim vojnih lica) podležu ponovljenom lekarskom pregledu radi utvrđivanja podobnosti za službu.

Građanima koji izbegnu mobilizaciju biće oduzeta vozačka dozvola sudskim odlukama na osnovu tužbe TCC.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social