Najmoćnija raketa koja je ikada napustila Zemljinu atmosferu sutra kreće: Amerikanci se 2025. vraćaju na Mesec?

Pola veka nakon povratka poslednjeg astronauta misije „Apolo 17“ s Meseca, najmoćnija raketa koja je ikada napustila Zemljinu atmosferu sutra će biti lansirana sa Floride, što je ključni korak da se ljudi 2025. godine ponovo vrate na prirodni satelit svoje planete.

Planirano je da misija „Artemis 1“, koju čini kapsula za svemirsko istraživanje „orajon“ koju će u svemir odneti 98 metara dugačka i 2.600 tona teška SLS megaraketa, sutra u 14.33 (8.33 po lokalnom vremenu) poleti sa lansirnog kompleksa u Kejp Kanevaralu.

Osim spektakularnog poletanja koje će uživo pratiti stotine hiljada ljudi, a desetine i stotine miliona preko malih ekrana, američka agencija za istraživanje svemira (NASA) željna je da pokaže napredak koji je napravila u vraćanju čoveka na Mesec i kasnije dalje istraživanje dubokog svemira.

„Dugo čekamo na ovaj dan. Sve je spremno“, istakao je Nasin administrator Robert Kabana nakon uspešne provere svih sistema.

Ukoliko poletanje prođe kako treba, misija će trajati 42 dana, preleteće 2,1 milion kilometara, obići će oko Meseca i obaviće dva „niska“ preleta 100 kilometara iznad površine Meseca.

Tokom prve misije kapsula „orajon“ neće imati ljudsku posadu. Umesto toga, nalaziće se lutke kako bi se testirala nova svemirska odela i nivoi radijacije. Cilj misije „Artemis 1“ jeste da se isproba nova SLS raketa, kapsula i obave sve pripreme za buduće misije.

Raketa SLS sa četiri RS-25 motora proizvodi neverovatnih 39 meganjutna potiska, 15 odsto više od rakete „saturn 5“, što je čini najmoćnijom raketom ikada lansiranom u svemir.

Naredna misija „Artemis 2“ zakazana je za maj 2024. godine, a nosiće četiri astronauta do Meseca i nazad, ali neće sleteti na njega.

Konačno, 2025. godine NASA planira da na površinu Meseca spusti dva astronauta, uključujući i prvu ženu, dok će dva astronauta ostati u orbiti Meseca u komandnom modulu.

To će ujedno biti i prvi put nakon misije „Apolo 17“, decembra 1972. godine, da čovek kroči na Mesec.

„Ovo sada je generacija ‘Artemis’, a mi smo bili generacija ‘Apolo’. Sada je potreban novi tip astronauta“, kaže Bil Nelson, jedan od čelnika Nase, osvrćući se na simobličnost imena programa – Artemida je sestra bliznakinja Apolona.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(rts.rs)