Naslovnica ŽIVOT Najbolje vežbe za sve od 7 do 87 godina: Potrebno je samo...

Najbolje vežbe za sve od 7 do 87 godina: Potrebno je samo 3 minuta da se urade, a zatežu celo telo

Vežbe koje su zaludele svet svakako su one koje se nazivaju 5 tibetanaca. Trebalo bi da se izvode svako jutro, a dovoljno je samo 3 minuta

Pet Tibetanaca su vežbe koje su stare 4.000 godina,a sačuvane su izvornom obliku. To je pet određenih poza koje treba da se izvode svako jutro. Za početak, biće vam potrebna samo 3 minuta da izvedete ovu vežbu, a najviše 16 minuta.

Šta dobijate vežbanjem 5 tibetanaca:

  1. Razgibaćete svaki deo tela
  2. Krv će prostrujati brže
  3. Razbudićete se bolje nego s kafom
  4. Postaćete vitkiji
  5. Postaćete zdraviji

Evo šta treba da radite i kako se pravilno izvode ove vežbe:

1. Stanite uspravno sa rukama ispruženim sa strane.

Prste držite zajedno, dlanovi su otvoreni i okrenuti na dole, stopala su u ravni ramena. Okrenite se za puni krug u smeru kazaljki na satu. Dok se okrećete duboko udišite i izdišite.

Jedan okret je jedno ponavljanje. Ukoliko osetite mučninu, a u početku hoćete, pošto završite sva okretanja, stanite sa ispruženim rukama I fokusirajte se na spojene palčeve dok ne prođe nelagodnost.

2. Lezite na leđa na ravnoj tvrdoj podlozi.

Ispružite noge, ruke su uz telo sa dlanovima okrenutim ka podu. Udahnite kroz nos, dignite noge (malo preko 90 stepeni) i podignite glavu tako da se što više približite grudima. Lagano uz izdisaj spustite glavu i noge.

3. Kleknite ispravljenih stopala oslonjeni na prste.

Neka kolena budu malo razmaknuta, a karlica u ravni sa leđima. Ruke položite na zadnjicu, a bradu spustite ka grudima. Uz udisaj izvijte glavu što dalje unazad. Zadržite na kratko dah i zatim se uz izdisaj vratite u početni položaj.

4. Sednite ispruženih nogu.

Dlanove položite na podlogu u širini kukova, a karlica je uspravna, glava oborena na grudi. Udahnite, podignite kukove i savijte kolena, glavu spustite ka podu tako da formirate most. Na kratko se zadržite u tom položaju i zatim se uz izdisaj vratite u početni sedeći položaj.

5. Počnite ovu vežbu tako što pridržavate telo na ispruženim rukama, dlanovima i stopalima oslonjeni na pod.

Glava vam je zabačena unatrag. Ispruženih ruku i nogu, udišući podignite kukove, a glavu položite na grudi kako bi zauzeli položaj trougla. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Osim dlanova i stopala, za vreme izvođenja ove vežbe telo ne smete spuštati na tlo.

Pravilo koje treba slediti:

Najbolje je raditi vežbe ujutru, oko pola sata nakon ustajanja i pre doručka. Prvih sedam dana radite po tri ponavljanja svake poze. Zatim, druge nedelje četiri, treće pet i sve tako dok ne dođete do broja 21. To je broj ponavljanja koje treba da poštujete dokle god radite Tibetance.

Kako se pravilno rade Tibetanci pogledajte u videu:

Izvor: Vanja Milenković (Stil)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social