Na 17 adresa ukrajinskih ambasada širom sveta stigla opasna pisma

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da su na 17 adresa ukrajinskih ambasada širom sveta stigla pisma-bombe.

U ukrajinske ambasade stigli su i paketi sa delovima životinja, uključujući i kravlje oči.

„Počelo je eksplozijom u ambasadi Ukrajine u Španiji“, rekao je Kuleba.

Pratite izbor naših najboljih vesti na TelegramuInstalirajte ga preko Google Play prodavnice besplatno

„Ali ono što je usledilo nakon ove eksplozije bilo je čudnije, da ne kažem bolesno“, rekao je on u intervjuu za CNN.

Pismo-bomba u ukrajinskoj ambasadi u Madridu u sredu izazvalo je eksploziju u kojoj je lakše povrede zadobio jedan član osoblja. Druga pisma upućena su španskom premijeru, potpredsedniku vlade i ambasadi SAD.

„Ko od ovoga ima koristi? Možda Rusija jer gubi diplomatsku bitku“, upitao je on.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko rekao je da su među onima koji su primili pakete ambasade u Mađarskoj, Holandiji, Poljskoj, Hrvatskoj, Italiji i Austriji.

Na pitanje šta misli ko stoji iza pisama, Kuleba je za Si-En-En rekao:

„U iskušenju sam da kažem, da odmah imenujem Rusiju, jer pre svega morate da odgovorite na pitanje, ko od toga ima koristi? Možda je ovaj teroristički odgovor Rusije na diplomatski užas koji smo stvorili za Rusiju u međunarodnoj areni, i na taj način oni pokušavaju da uzvrate, gubeći prave diplomatske bitke jednu za drugom.“

Rusija je negirala bilo kakvu odgovornost za pakete u Madridu. U sredu je španska ambasada saopštila: „Svaka teroristička pretnja ili čin, čak i više usmeren protiv diplomatske misije, potpuno je za osudu“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(index.hr,b92.net)