MOSKVA SVE AGRESIVNIJA: Rusija potiskuje vojsku SAD iz Sirije i zastrašuje ih upotrebom novog oružje

fvde3hd

Rusija okončava vojno prisustvo SAD u Siriji testiranjem novog oružja, podupire odbranu i povećava prisustvo trupa blizu objekata kojima upravlja Pentagon.

Danima nakon vraćanja iz Sirije, ruski zamenik premijera Jurij Borisov detaljno je lokalnim medijima preneo sve o novim sistemima naoružanja koji su uključeni u konflikt.

To uključuje Pantsir S1, Iskander- M balistički raketni sistem na zemlji, Tupolev Tu- 160 supersonički strateski bombader, Tu- 22M3 supersonički bombader i Tu- 95 bombader s propolerima, kao i Mikojan MiG- 29K borce i Ka-52K Katran helihoptere.

Rusija je poslala S-300 u Siriju, nakon smrtonosnog međunarodnog incidenta u Izraelu i obaranja tuskog aviona. Iako je sirijska letilica slučajno udarila na ruski nadzorni avion tokom ovog susreta, ubijajući 15 članova posade, i Moskva i Damask složili su se da je Izrael kriv, a poslednji izveštaji sugerišu da je Moskva odlučna da iz Sirije izbaci Izrael i SAD.

SAD i Izrael, zajedno sa Turskom, Saudijskom Arabijom i Katarom, podržavali su pobunu 2011. i uspon džihadista koji su pretili da će unuštiti vođstvo sirijskog predsednika Baćara al Asada. U godinama nakon toga, civilni rat je prikazan kao demokratski ustanak, a SAD  je formirala koaliciju kako bi se počelo bombardovanje ISIS.

Rusija se direktno umešala u Siriju naredne godine, dajući Siriji vojnu podršku.

Dok je SAD u velikoj meri odustala od podrške sirijskoj opoziciji u zamenu za neutrale sirijske demokratske snage, Pentagon je zadržao čvsrte veze s pobunjeničkom grupom poznatom kao Maghavir al Tavra, bazirana na zoni kontrolisanoj od strane SAD u Al Tanfu, u južnoj Siriji. Iran, Rusija i Sirija zahtevale su od SAD da odustanu od ovoga, smatrajući da je prisustvo SAD tamo nelegalno.

Al Tanf baza postala je sve kontroverznija kada su je okružile SAD uključujući i Rukban izbeglički kamp, gde su deca umirala od neuhranjenosti. Kamp je lociran u pustinji kod granice s Joradnom, koji je zatvorio granice zbog straha od ISIS. Rusija i SAD krive jedna drugu zbog stanja tamo.

Ranije ovog meseca, oba zvanična i proopozicijska sirijska izvora optužila su SAD da je ciljao sirijske vojne pozicije blizu Al Sukhna iz Al Tanfa, iako se o koaliciji raspravljalo na ISIS sajtu. Nekoliko dana kasnije, ruski general Valeri Gerasimov rekao je da je predložio SAD koaliciji da kontrolišu Al Tanf bazu, ali da je predlog ignorisan.

Rusija upozorava SAD da istog momenta moraju da napuste južnu Siriju

Tenzije rastu, a analitičar ruske vojske pukovnik Šamil Garejev rekao je da direktan konflikt između Rusije i SAD nije verovatan, ali nagomilavanje ruskih i sirijskih jedinica u regionu bi moglo da izvrši pritisak da se SAD povuče.

“Ne mislim da će ruske snage izvršiti napad na Amerikance. Ruska vojska u Siriji ima legitimnu bazu, za razliku od Pentagona. Ruske i sirijske snage koncentrisane su blizu Al Tanfa da bi osigurale stabilnost, eliminisale grupe ISIS terorista i pomogle izbeglicama. Svakako, ovi koraci biće usmereni ka pritisku SAD da ode iz Sirije.”

Komadant Specijalnih snaga SAD Rejmond Tomas upozorio je prošle godine da, ako Rusija zvanično preispituje vojno prisustvo SAD u Siriji osim cilja da se bori sa ISIS-om “možemo da želimo da ostanemo ali nemamo i mogućnost to da uradimo”.

Dok Pentagon zvanično ima limitiran mandat u Siriji da se bori sa ISIS-om, zvanučnici Vašingtona ćutke širi ciljeve SAD koji uključuju izbacivanje snaga koje su pod iranskom komandom i omogućavanje političkog procesa da zbaci Asada s vlasti.

Webtribune.rs