Naslovnica SPEKTAR Moskva spremna za surov odgovor

Moskva spremna za surov odgovor

Američka imovina vredna stotine milijardi rubalja čuva se na računima tipa „C“, a veliki američki biznisi nastavljaju da posluju u Rusiji, tako da je imovina SAD u Ruskoj Federaciji dovoljna da nadoknadi štetu od zaplene ruske imovine.

Ovo je rekao za RIA Novosti, Maksim Osadčij, šef analitičkog odeljenja BKF banke.

Imovina Sjedinjenih Američkih Država ili povezanih lica sa njima u Rusiji može biti oduzeta po odluci suda za nadoknadu štete u slučaju konfiskacije imovine Rusije ili Centralne banke Rusije u SAD-u.

Odgovarajuća uredba predsednika Vladimira Putina je ranije u četvrtak objavljena na zvaničnom internet portalu pravnih informacija.

Prema proračunima RIA Novosti, ogledalni odgovor na konfiskaciju rezervi ruske Centralne banke od strane zapadnih zemalja mogao bi da ih košta najmanje 288 milijardi dolara.

Među zemljama G7, najveći investitor u rusku ekonomiju bila je Britanija – prema poslednjim dostupnim podacima, britanska imovina u Rusiji dostigla je približno 18,9 milijardi dolara na kraju 2021. godine.

Sjedinjene Države su imale 9,6 milijardi dolara imovine u Ruskoj Federaciji na kraju 2022. godine, Japan je imao 4,6 milijardi dolara imovine, a Kanada 2,9 milijardi dolara imovine.

„Nacionalizacija imovine u vlasništvu Amerikanaca i koja se nalazi u ruskoj jurisdikciji može da nadoknadi štetu od konfiskacije ruske imovine od strane Sjedinjenih Američkih Država“, smatra ekspert.

Kako je objasnio Osadčij, zaplena se može primeniti na imovinu na računima tipa „C“. Prema njegovim procenama, ovi računi sadrže imovinu vrednu više stotina milijardi rubalja, značajan deo ove imovine pripada Amerikancima.

Banke i preduzeća koja se nalaze u Rusiji i u vlasništvu Amerikanaca takođe mogu biti nacionalizovana.

„Na primer, u Rusiji nastavlja da posluje Citibank, čija je imovina na dan 1. aprila 2024. iznosila 0,6 biliona rubalja. J.P. Morgan Bank International sa imovinom od 0,2 triliona rubalja.

Osim toga, u Rusiji nastavljaju da posluju američki giganti kao što su Philip Morris, jedan od najvećih proizvođača cigareta na svetu, PepsiCo i drugi“, zaključio je Osadčij.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social