Moskva ispovocirana – Kijev je prešao crvenu liniju? Šta će se sada desiti?

Jedna osoba je poginula u utorak kada su rusku vazdušnu bazu u blizini odmarališta na aneksiranom poluostrvu Krim potresle eksplozije.

Svedoci su rekli da su čuli najmanje 12 eksplozija oko 15:20 po lokalnom vremenu (12:20 GMT) iz vazduhoplovne baze Saki u blizini Novofedorivka na zapadnoj obali poluostrva.

Krim, destinacija za odmor mnogih Rusa, do sada je bio pošteđen bombardovanja i artiljerijske vatre koju su pretrpela druga područja istočne i južne Ukrajine.

Rusko ministarstvo odbrane ostalo je pri svojoj tvrdnji da je eksploziju izazvala „detonacija nekoliko skladišta avio municije“ i prvobitno je saopštilo da niko nije povređen. Rečeno je da nije bilo napada i da nije oštećena oprema aviona.

Upitan da li Ukrajina preuzima odgovornost za eksplozije, savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak rekao je onlajn televizijskom kanalu Dožd: „Naravno da ne. Šta mi imamo sa tim?“

Moskva bi mogla da optuži Kijev da je prešao crvenu liniju ako Ukrajina prizna da je izvršila invaziju na teritoriju koju Rusija smatra svojom.

Podoljak, koji savetuje predsednika Volodimira Zelenskog, sugerisao je da bi eksplozija mogla biti rezultat ruske nesposobnosti ili partizanskog napada.

„Ljudi koji žive pod okupacijom shvataju da se okupacija bliži kraju“, rekao je on.

Međutim, ukrajinski vojni zvaničnik je za Njujork tajms rekao da je ukrajinski napad rezultat eksplozija na Krimu.

Reč je o vojnoj bazi iz koje su ruski avioni redovno uzletali i napali naše snage na jugu zemlje. Za napad je korišćen uređaj ukrajinske proizvodnje.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

(jutarnji list, b92.net)