MOĆNO PUTINOVO ORUŽJE: Jeste li čuli za KOMPROMAT?

rusija kompromat

Kada su se šefovi američkih obaveštajnih službi početkom januara sastali kako bi diskutovali o potencijalnom inkriminišućem materijalu koji ruske službe navodno poseduju o Donaldu Trampu, na stolu je stajala fascikla na kojoj je pisalo „kompromat“.

Neproverene tvrdnje iz tzv. „prljavog dosijea“ koji je objavio nekadašnji agent britanske tajne službe Kristofer Stil poput bombe odjeknule su u svetskoj javnosti, uprkos tome što ne postoje podokazi o njihovoj istinitosti.

Prema tim navodima, ruska tajna služba godinama je sakupljala kompromitujući materijal o Donaldu Trampu, koji sada koristi kako bi ucenjivala novog američkog predsednika.

Kompromat (u bukvalnom prevodu kompromitujući materijal) je postao deo politike u Rusiji. Skoro svaki uticajni političar i biznismen u Rusiji poseduje određen kompromitujući materijal o svojim protivnicima, koji se čuva kao adut u eventualnom sukobu.

Kompromat može sadržati istinite ili fabrikovane informacije, a najčešće se sastoji od materijala koji uključuje konzumaciju droge, prostitutke, seksualne perverzije, mutne poslovne dogovore, nezakonite finansijske šeme, proneveru…

Tokom hladnog rata, upotreba kompromata bila je omiljena taktika čuvenog KGB-a. Hotelske sobe širom Sovjetskog saveza bile su ozvučene i opremljene minijaturnim kamerama koje su tajno snimale susrete zapadnih političara, diplomata, biznismena i novinara sa privlačnim ruskim prostitutkama koje im je podvaljivala upravo sovjetska tajna služba.

Nakon 1989, SSSR se raspao, ali je kompromat i te kako opstao, koristeći se kao sredstvo za deskreditovanje protivnika vlasti. Kompromat je cvetao za vreme mandata Borisa Jeljicina. Nakon raspada SSSR, hiljade veoma stručnih obaveštajaca ostalo je bez posla, zbog čega su počeli da nude svoje ekspertske usluge svima koji su želeli da plate. „Politička ubistva“ (potpuno diskreditovanje ličnosti) postala su svakodnevnica.

Poznat je slučaj iz 1999. u javnosti osvanuo video-snimak tadašnjeg ruskog državnog tužioca Jurija Skuratova u krevetu sa dve mlade prostitutke. Tadašnji šef FSB-a je na konferenciji za štampu potvrdio da je snimak autentičan, a Skuratov je ubrzo, zajedno sa predsednikom Borisom Jeljcinom koji ga je imenovao na tu poziciju, otišao u političku istoriju. Zanimljivo je da je šef FSB-a koji je održao spomenutu konferenciju za štampu bio – Vladimir Putin.

Pedesetih godina britanski diplomata Džon Vasal snimljen je tokom homoseksualnog odnosa, a KGB je koristio snimke kako bi ga ucenjavao, s obzirom da homoseksualnost tada nije bila dozvoljena u Velikoj Britaniji. Ministar pravde Valentin kovalev je 1997. godine uklonjen sa dužnosti nakon što su u dnevnoj štampi osvanule fotografije njega i prostitutke u sauni, a 2009. godine američki diplomata Brendan Hečer takođe je snimljen sa prostitutkom.

Nekadašnji premijer Rusije Mihail Kasjanov snimljen je u krevetu sa asistentkinjom Natalijom Pelevinom, a snimke je obajvila televizija NTV.

Kompromat je stari trik koji je u 21. veku poprimio nove oblike. Prednosti ruske taktike uvidele su i ostale tajne službe širom sveta, te su učestalije počele da koriste isti metod.

Američki mediji, na čelu sa „Njujork tajmsom“, Rusiji zameraju da je taktiku kompromata prenela u sajber-sferu, te da sada protivnicima Kremlja ruski hakeri u kompjuter podmeću dečiju pornografiju, a zatim ih prijavljuju policiji, iako to do sada nijednom nije dokazano.

Kompromat je izuzetno efikasno političko oružje. Suočene sa uništavanjem života, braka, porodice, reputacije, karijere…žrtve često nemaju nikakvog izbora sem da kapituliraju pred ucenom i zastrašivanjem.

(Blic)