Naslovnica SPEKTAR MKS izrazio žaljenje što Rusija opstruira napore da uhapse Putina

MKS izrazio žaljenje što Rusija opstruira napore da uhapse Putina

Predsedništvo skupštine zemalja učesnica Rimskog statuta odgovorilo je na „pretnje” zamenika predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva hipersoničnom raketom nakon izdavanja naloga za hapšenje Vladimira Putina, navodi na veb-stranici Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

Predstavnici Međunarodnog krivičnog suda izrazili su žaljenje zbog „pokušaja“ ruske strane „da opstruira napore da se privede pravdi“ predsednik Rusije, za radnje zabranjene međunarodnim pravom. Oni su istakli da imaju poverenja u sud kao nezavisnu i nepristrasnu instituciju.

I ponovo potvrđujemo našu snažnu posvećenost podržavanju i zaštiti principa i vrednosti sadržanih u Rimskom statutu i ​​očuvanju njegovog integriteta od bilo kakvih pretnji.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ranije je Dmitrij Medvedev rekao da odluka Međunarodnog krivičnog suda o nalogu za hapšenje Vladimira Putina ima ogroman negativan potencijal.

Prema njegovim rečima, takve odluke imaju posledice i stvaraju ogroman negativan potencijal. Medvedev je naglasio da sada Rusija već ima veoma loše odnose sa zapadnim zemljama, nije bilo nikad gore u istoriji.

Političar je rekao da ako se ostvari situacija u kojoj je aktuelni šef nuklearne države došao na teritoriju druge zemlje i bio uhapšen, to bi bilo ravno objavi rata.

[adsenseyu1]

Medvedev je MKS nazvao „pravno ništavnim” i „međunarodno pravnim impotentom”. Prema njegovim rečima, ovaj sud nije uradio ništa značajno od svog osnivanja.

MKS je 17. marta izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina i komesarke za prava deteta pri predsedniku Ruske Federacije Marijom Lvovom-Belovom. Vlasti smatraju da Putin i Lvova-Belova mogu biti ratni zločinci, koji uključuju ilegalnu deportaciju i ilegalno prebacivanje dece iz Ukrajine u Rusiju.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs

[adsenseyu4]