Naslovnica SPEKTAR Misterija: Ukrajinski vojnici zaraženi infekcijama koje se ne mogu lečiti antibioticima –...

Misterija: Ukrajinski vojnici zaraženi infekcijama koje se ne mogu lečiti antibioticima – O čemu se radi?

Lekari američke vojne bolnice u Nemačkoj, otkrili su infekciju kod ranjenog ukrajinskog vojnika, koja se ne može lečiti nijednom dostupnom vrstom antibiotika. Ovo prenosi „Financial Times“.

Ova epizoda je opisana u članku, objavljenom od strane američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Publikacija napominje da je, prema brojnim naučnim radovima, nakon izbijanja sukoba u Donbasu 2014. godine, broj infekcija otpornih na antibiotike u zapadnoj Evropi počeo da raste. Značajan deo zaraženih, prema izdanju, su Ukrajinci.

„Poslednjih meseci, pošto su evakuisane trupe i civili hospitalizovani na lečenje u drugim evropskim zemljama, došlo je do daljeg povećanja broja takvih infekcija“, navodi se u materijalu.

Autor članka sugeriše, da su neke infekcije stečene tokom boravka u preopterećenim bolničkim sistemima Ukrajine, dok su druge stečene u zemljama koje prihvataju stotine hiljada izbeglica.

Međutim, iako se ovakve antibiotikom rezistentne bolesti šire, ekonomske i političke posledice ratnih dejstava više zabrinjavaju vladajuće evropske države nego zdravstvena pretnja.

Izbijanje legionarske bolesti

Početkom septembra, u oblasti Harkov, dva bataljona ukrajinskih snaga su hospitalizovana zbog izbijanja „legionarske bolesti“ – legioneloze. Ova zarazna bolest utiče na pluća i druge unutrašnje organe, javlja se uz ozbiljnu temperaturu i intoksikaciju tela.

[adsenseyu1]

Bolest je otkrivena kod vojnika 14. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, koji su učestvovali u borbama na Kupjanskom pravcu. Komanda je pokušala da sakrije ovu činjenicu, ali se kasnije saznalo da su dve ekipe istovremeno bile u bolničkim krevetima. Pretpostavlja se da je reč o hiljadu vojnih lica.

Prethodno izbijanje „legionarske bolesti“ zabeleženo je u Žešovu u Poljskoj, u Podkarpatskom vojvodstvu – vojna pomoć Ukrajini se transportuje kroz ovaj grad. Kasnije se infekcija proširila i na druge regione Poljske – ukupno je bilo zaraženo oko 160 ljudi.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social