Naslovnica U FOKUSU Milorad Dodik: BiH će morati da se vrati u dejtonski okvir ili...

Milorad Dodik: BiH će morati da se vrati u dejtonski okvir ili je više neće biti

       

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras, u intervjuu za RTRS, da je Republici Srpskoj potrebno političko jedinstvo, ali da nije siguran u jednoglasnu podršku poslanika na sutrašnjoj posebnoj sednici Parlamenta.

„Mislim da Republika Srpska ima dovoljno kapaciteta da donese takve odluke i mi ćemo to doneti. Bilo bi dobro da postignemo jedinstvo, ali nije tragično i ako ga ne bude. Vidimo da u Federaciji BiH vlada histerija“, rekao je Dodik.

On je ocenio da preko Ustavnog suda pokušava da se stvori centralizovana BiH po želji Bošnjaka i da ta institucija funkcioniše bez zakona, s ciljem razgradnje Republike Srpske.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Poručio je da odluke Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj neće biti primenjivane dok ne bude usvojen novi zakon o toj antidejtonskoj instituciji, u kojoj Srpska ne želi strane sudije.

„Ako se borimo, imamo šansu da se izborimo. Sutra ćemo odlučivati o tome. Bilo je pitanje dana kada će doći na dnevni red odbijanje sprovođenja odluka Ustavnog suda BiH, sve dok se ne donese zakon koji će iz njega izbaciti trojicu stranih sudija i koji će utvrditi procedure odlučivanja“, kazao je Dodik.

Istakao je da nije reč o kršenju Dejtona i da Republika Srpska više ne može nazad, jer je doterana do zida.

[adsenseyu1]

„Samo naivni mogu da misle da povlačimo ishitrene poteze. BiH će morati da se vrati u dejtonski okvir, sa malom izmenom koju ćemo svi morati da prihvatimo, ili je više neće biti“, poručio je Dodik.

Sutra će u Banjaluci biti održane dve posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Na prvoj će se raspravljati o Predlogu zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj, a na drugoj će se odlučivati o vetu srpskog člana i predsedavajuće Predsedništva BiH Željke Cvijanović.

Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor na zahtev iz Republike Srpske da povuče spornu odluku o brisanju člana 39 pravilnika tog suda.

 

(Fonet)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]