Mič Mekonel: Još razmatramo ideje o naoružavanju Ukrajine ratnim avionima iz Poljske

Lider republikanaca u američkom Senatu Mič Mekonel izjavio je da se još razmatra ideje o naoružavanju Ukrajine ratnim avionima iz Poljske.

SAD su prošle nedelje odbile ponudu Poljske da prebace borbene avione ruske proizvodnje MiG-29 u američku vojnu bazu u Nemačkoj, odakle bi bile upućene kao pojačanje ukrajinskom vazduhoplovstvu u odbrani od invazije ruskih snaga, prenosi Rojters.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je 8. marta da je spremno da rasporedi svoje avione MiG-29 u vazduhoplovnu bazu Ramštajn u Nemačkoj i stavi ih na raspolaganje SAD, a pozvalo je druge članice Alijanse koje imaju takve avione da učine isto.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Zelenski očajnički tražio avione

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je tokom razgovora sa senatorima SAD 5. marta, „očajnički tražio“ pomoć u vidu borbenih aviona, rekao je demokrata iz Njujorka Čak Šumer, lider većine u Senatu američkog Kongresa.

Mnoge vazduhoplovne snage zemalja istočne Evrope poseduju avione ruske proizvodnje, a prebacivanje takvih aviona u Ukrajinu omogućilo bi da ukrajinski piloti mogu da upravljaju njima bez potrebe za dodatnom obukom, naveo je ranije Rojters.

(tanjug)