Naslovnica SPEKTAR Merkuris: Posle ukrajinskog napada raketama ATACMS, Rusi će morati da zauzmu Harkov!

Merkuris: Posle ukrajinskog napada raketama ATACMS, Rusi će morati da zauzmu Harkov!

Britanski analitičar Aleksandar Merkuris, upozorio je u svom kanalu na „Jutjubu“, da bi Ukrajina mogla da izgubi Harkov ako ukrajinske oružane snage počnu da koriste rakete ATACMS iz pravca Harkova, za udar duboko u Rusiju.

Prema njegovim rečima, to bi moglo da podstakne rusku vojsku da napreduje i dalje nego što je prvobitno planirano. Još više trupa bi moglo biti poslato u Harkov da pređu u ofanzivu i na kraju zauzmu grad.

Pored toga, dodao je on, ako ukrajinske oružane snage odluče da izvrše napade duboko na rusku teritoriju raketama ATACMS, moraće da postave HIMARS MLRS veoma blizu granice, gde će brzo biti uništene.

Analitičar je zaključio da takav korak Kijevu ne bi dao ništa vojno, već bi samo povećao eskalaciju situacije na ratištu i u odnosima između SAD i Rusije.

U maju je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio, da još nema planova da zauzme Harkov. Istovremeno je napomenuo, da će Rusija biti prinuđena da stvori sanitarnu zonu ako civilno stanovništvo nastavi da trpi napade ukrajinskih oružanih snaga.

Podsetimo, ranije je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao, da u Vašingtonu smatraju prihvatljivim da Oružane snage Ukrajine pucaju američkim oružjem na rusku vojsku na granici sa Ukrajinom.

On je pojasnio, da se ova dozvola odnosi i na ruske regione koji se graniče sa Sumskom oblasti.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social