Mekenzi: NATO trebao neprijatelja, zato ste bombardovani TO JE BILA VELIKA GREŠKA

general-mekenzi

Nekadašnji komandant Unprofora u BiH Luis Mekenzi kaže da je agresija NATO na Srbiju 1999. godine bila ogromna greška Alijanse.

„To što se događalo na Kosovu 1998. i 1999. godine bio je interni obračun vaših legitmnih snaga bezbednosti sa teroristima koje je američka pi-ar kompanija iz terorističkih uniformi preodenula u borce za slobodu. Ista ta agencija prethodno se uvežbala ratujući za potrebe bosanske vlade protiv Srba“, rekao je Mekenzi za „Novosti“.

„Ta 1999. bila je godina kada je NATO slavio 50 godina postojanja, a nije imao neprijatelja ni na vidiku. Vaša zemlja je zato bombardovana“, dodao je on.

Upitan da li je Haški tribunal opravdao svoje postojanje, on kaže da je oslobađanje Nasera Orića bilo sramotno. „Taj čin je potvrdio pristrasnost suda i to zauvek“, kaže kanadski general.

Upitan kako komentariše odustajanje Haškog tribunala od nekih tačaka optužnice u slučaju „Markale“ ili „Vaso Miskin“, Mekenzi navodi da je gledao kako se sa srpskih položaja granatira Sarajevo.

„To su bila granatiranja, a ne bombardovanja. Smatram to za ratni zločin za koji Mladić snosi odgovornost. S druge strane neke snajperske i pešadijske zasede i bombaški napadi u Sarajevu su krajnje sumnjivi i nepotvrdjeni“, kaže Mekenzi.

Govoreći o Srebrenici, kaže da se 1995. godine dogodio ratni zločin, ali ne i genocid.

„Prethodni ratni zlocicn u selima oko Srebrenice počinile su trupe koje je vodio Naser Orić. Njegove jedinice su izlazile iz enklava koje su štitile snage UN i činile zverstva nad Srbima. To je takodje ratni zločin. O genocidu nad Bošnjacima ne može da se govori, jer su snage bosanskih Srba uredno evakuisale sve civile, žene, decu i starce iz rejona borbenih dejstava“, ističe Mekenzi.

Kaže da je još ranije rekao da je agresija NATO bila ilegalna i neopravdana i da je videvši stanje na terenu predložio ragraničenje Srba i Albanaca na Kosovu i da nova granica između dva naroda ide od istoka do zapada na opštoj liniji kroz Prištinu.

Mekenzi smatra da je mesto Srbije na zapadu, kao i da, uprkos greškama koje su učinjene, Srbija treba da uđe u NATO. „Doprinos Srbije savezničkim pobedama u prošlosti je istorijski nemerljiv“, zaključio je Mekenzi.

(Tanjug)