Naslovnica SPEKTAR Medvedev poručio Poljskoj: Ako nema Kalinjingrada, nema ni Varšave

Medvedev poručio Poljskoj: Ako nema Kalinjingrada, nema ni Varšave

Ruski zvaničnik je reagovao na oduku poljskih vlasti da preimenuju rusku enklavu u drevni naziv, predloživši da Poljska nosi stari naziv, koji je imala dok je bila deo ruske carevine

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev je, nakon odluke Poljske da „preimenuje“ Kalinjingrad u Kruljevec, predložio svoje opcije za imena poljskih gradova, a samoj Poljskoj vratio je stari naziv, koji je imala dok je bila deo ruske carevine.

Naime, u Poljskoj će se od 9. maja ruski grad Kalinjingrad zvati poljskim imenom Kruljevec, odlučila je komisija za Standardizaciju naziva mesta izvan Poljske. Ne preporučuje se korišćenje naziva Kalinjingrad na poljskom jeziku, a nije validan ni naziv ruske enklave – Kalinjingradska oblast.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Od sada je prihvatljiv samo jedan naziv – Kruljevecka oblast.

„Poljski rusofobi žele svima da drže lekcije iz istorije. Ne sviđa im se ime Kalinjingrad. Predlažu da se umesto njega zove Kruljevec. E pa onda nema ni Krakova, već Krakau. Nema Gdanjska, samo Dancig. Nema Ščećina, već Štetin. Vroclav, samo Breslau“, napisao je Medvedev na Tviteru.

On je dodao da spisak može da se nastavi i da bi bio dugačak.

[adsenseyu1]

„I, naravno, nema Poljske. Može da postoji samo Varšavsko vojvodstvo ili Kraljevina Poljska kao deo Ruske Federacije naslednice Ruske imperije“, poručio je Medvedev.

Sličnu ideju je predložio i senator Aleksandar Šenderjuk-Židkov iz Kalinjingrada.

„Prema toj logici, Rusija bi Poljsku mogla da naziva po starom nazivu iz perioda 19. i 20. veka – Privislinski kraj“, rekao je Židkov.

Reagovao je i Kremlj, koji na odluku Poljske gleda kao na još jedan „neprijateljski čin“, pošto su bilateralne veze i dalje napete zbog sukoba u Ukrajini, ocenio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Odluka poljskih vlasti je, prema njegovim rečima, prevazišla rusofobiju. „Ova odluka se graniči sa ludilom“, kazao je on.

[adsenseyu4]

„Poljsku je s vremena na vreme tokom istorije spopadalo ludilo mržnje prema Rusima. Taj proces traje vekovima i ne donosi ništa dobro za Poljsku i njen narod“, zaključio je Peskov.

Poljska komisija insistira na korišćenju tradicionalnog naziva grada – Kenigsberg – jer je sadašnje rusko ime ovog grada, prema njenim navodima, veštačko i nije povezano, ni sa gradom, ni sa regionom.

Komisija pritom ukazuje na „činjenicu da je grad dobio ime po sovjetskom zvaničniku Mihailu Kalinjinu, koji je, između ostalog, naredio masakr Poljaka u Katinju, što izaziva negativne emocije“.

„Događaji u vezi sa ruskim napadom na Ukrajinu, nametanjem tzv. ruskog sveta i vođenje informacionog rata, teraju da se osvrnemo na nametnuta imena. Svaka država ima pravo da na svom jeziku koristi tradicionalna imena koja čine njeno kulturno nasleđe, ne moramo da koristimo nazive koje ne prihvatamo“, naglašava komisija.

Podsećamo, pre godinu dana poljski general Valdemar Skšipčak je govorio da je Kalinjingradska oblast deo poljske teritorije i da je Rusija okupira.

„Imamo pravo da tražimo ovu teritoriju koju je Rusija zauzela“, rekao je ranije poljski general.

Patnja koju poljski zvaničnici podnose u vezi sa mnogobrojnim teritorijama koje žele da prisvoje su posebna agenda politike Varšave, ruska enklava je samo jedna od bolnih tačaka.

Direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin je ranije, komentarišući situaciju u Istočnoj Evropi, primetio da Poljska samo čeka trenutak da zauzme zapadni deo Ukrajine i da želi njen kolaps.


(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte