Medvedev: Poljska se nada podeli Ukrajine

Rasprava u Davosu o isporuci tenkova Ukrajini je sramotna, poručio je bivši ruski predsednik.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev ocenio je sramotnim to što se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu raspravlja o isporuci tenkova Ukrajini.

„Kakva sramota, u najmanju ruku, bezobrazluk. Poljski predsednik Andžej Duda saopštio je da okuplja koaliciju zapadnih zemalja za snabdevanje Kijeva oklopnim vozilima. Ranije se u Davosu razgovaralo o nekim drugim temama, npr. ekonomiji“, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

On je dodao da je „dobro što na tom forumu danas nema ni ruskih ni kineskih predstavnika“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Oni se nadaju da će ova ‘tenkovska koalicija’ da ostvari dugoočekivanu podelu Ukrajinske zemlje koja će pripasti Poljacima. Ali onda nije potrebno praviti koaliciju, već samo kolektivni papir“, poručio je, precizirajući da će taj papir biti dokument o predaji trulog kijevskog režima i o budućoj konfiguraciji onoga što će ostati od „Ukrajine“.

Duda je ranije na forumu u Davosu rekao da poljske vlasti očekuju da okupe međunarodnu koaliciju zemalja koje imaju tenkove „leopard“, kako bi u Ukrajinu prebacile čitavu brigadu takvih vozila (do 100 jedinica).

Sama Poljska očekuje da u najkraćem mogućem roku dobije dozvolu od Nemačke da pošalje Ukrajini nekoliko ovih tenkova.

Forum u Davosu otvoren je juče i trajaće do 20. januara, a njegova glavna tema je „Saradnja u podeljenom svetu“. Ove godine organizatori nisu pozvali Rusiju na događaj zbog dešavanja u Ukrajini. Istovremeno, program sastanka u Davosu uključuje sednicu o perspektivama ruske ekonomije 2023. godine i diskusiju o situaciji u Ukrajini i bezbednosti u Evropi.

(RT)