Naslovnica ŽIVOT Masna jetra može biti opasna: Evo kako da uvek budete zdravi

Masna jetra može biti opasna: Evo kako da uvek budete zdravi

fvdsj3284zdh

Jetra je drugi po redu najveći organ u telu i igra važnu ulogu u razlaganju masti, detoksikaciji krvi i izvlačenju glukoze iz rezervu kada je nivo šećera nizak. Važno je održavati jetru i sprečavati bolesti poput masne jetre.

Šta je masna jetra?

Masna jetra ili steatoza, širi je pojam koji opisuje nakupljanje masti u jetri. Normalno je da u jetri postoji određena količina masti, ali ako masnoće predstavljaju više od 5-10%, moguće je da je nastala masna jetra.

Masna jetra je česta pojava, a obično se javlja između 50. i 60. godine.

Postoje dva tipa masne jetre:

Nealkoholna masna jetra (NAFLD) – Nastaje kada jetra ne može da razloži masti te dolazi do njihovog nakupljanja u tkivima jetre.

[adsenseyu1]

Nije poznato tačno šta uzrokuje nealkoholnu masnu jetru, a smatra se da je nasledna. Ona uglavnom pogađa gojazne ljude između 40. i 50. godine života.

Alkoholna bolest jetre (ALD) – Samo ime kaže. Ova bolest nastaje pri preteranom konzumiranju alkohola, mada se smatra da i naslednost ima ulogu u njenom nastanku.

Simptomi masne jetre

Simptomi masne jetre su obično veoma suptilni, ali među njima mogu biti:

 • Umor
 • Gubitak težine ili gubitak apetita
 • Bol u gornjem desnom abdomenu
 • Opšta slabost
 • Mučnina
 • Problemi sa koncentracijom
 • Žutica

[adsenseyu4]

Kako sprečiti masnu jetru

Promenite način života

Ukoliko ste gojazni, gledajte da smanjite broj kalorija koji unosite svakoga dana i da se više bavite fizičkom aktivnošću kako biste skinuli višak kilograma.

Zdravo se hranite. Jedite puno voća, povrća i žitarica.

Više vežbajte i budite aktivniji. Vežbajte bar 30 minuta svakog dana.

Kontrolišite dijabetes ako ga imate. Uzimajte lekove i pratite nivo šećera u krvi.

Snizite nivo holesterola i triglicerida. To možete učiniti zdravom ishranom.

Zaštitite svoju jetru. Izbegavajte stvari koje dodatno pritiskaju vašu jetru. Na primer, ne konzumirajte alkohol. Pratite uputstva na lekovima i nemojte piti one koji oštećuju vašu jetru.

[adsenseyu1]

Domaći lekovi

Mnogi ljudi koriste razne lekove da bi smanjili rizik od nastanka nealkoholne masne jetre. Međutim, postoje i prirodni lekovi za to, a mi ćemo vam predstaviti najefektivnije.

Ekstrakt čička i ogrozda

Studije su pokazale da ova dva prirodna suplementa podstiču pravilnu funkciju jetre. Poznato je da je ogrozd pun antioksidanata, a odnedavno se pokazalo da dobro deluje i na funkciju jetre. Čičak sadrži veće količine flavonoida silimarina koji takođe potpomaže funkciju jetre.

Jedite povrće koje jača jetru

Povrće koje sadrži veće količine sumporovih minerala potpomaže procesu detoksikacije u jetri. Tu spadaju beli luk, crni luk, praziluk i krstonosno povrće poput brokolija, karfiola i kupusa.

Sladić

Pacijenti sa nealkoholnom masnom jetrom imaju povišen nivo transaminaza u jetri (AST i ALT). Prema studiji iz 2012. godine, sladić pomaže pri regulaciji nivoa tih enzima.

Prirodni pojačivači žuči

Žuč u jetri pomaže pri emulzifikaciji pojedenih masti radi boljeg varenja. Ovo su prirodni pojačivači žuči:

 • Artičoka
 • Maslačak
 • Zeleni čaj
 • Sok od limuna
 • Kafa

Prema jednoj studiji, pacijenti sa nealkoholnom masnom jetrom koji su konzumirali kafu, imali su manje oštećenje na jetri nego oni koji je nisu pili. Nije jasno kako tačno kafa utiče na oštećenje jetre i koliko treba da je ijemo da bismo sprečili ili izlečili masnu jetru.

Webtribune.rs