Naslovnica IZA OGLEDALA Naučnici u čudu: Misteriozne podvodne krugove u Hrvatskoj napravili su NLO-i

Naučnici u čudu: Misteriozne podvodne krugove u Hrvatskoj napravili su NLO-i

hrvatska

[adsenseyu3]

Na dnu mora nedaleko od obale uočeno je 50 misterioznih krugova u kojima ništa ne raste.

Otkriće ovih misterioznih krugova na dnu Jadranskog mora je uzrokovalo zbrku među istraživačima. Biolozi iz Hrvatske kažu da nikad nisu videli ništa slično u prošlosti.

Duž ostrva Dugi Otok, koje se nalazi u centralnoj Dalmaciji nedaleko od grada Zadar, istraživači su otrkili oko 28 krugova, pri čemu je svaki od njih istog prečnika od 50 metara. Zanimljivo je da se oni takođe nalaze na istoj udaljenosti (300 metara) od obale i jedni od drugih.

Hrvatski istraživači su ukupno uočili preko 50 krugova istog prečnika blizu ostrva Premuda, Molat, Unije, Susak i Srakane, a smatraju da ih ima još koji još uvek nisu otkriveni.

[adsenseyu1]

Do otkrića je došlo dok su se dokumentovale pomorske vrste u toj oblasti. Istraživači su prvo proučavali fenomen preko satelitskih fotografija, nakon čega su ronioci posetili oblast i zabezeknuli se, ne mogavši da pronađu logično objašnjenje za ove misteriozne krugove. Prema rečima biologa Mosora Prvana, unutar ovih krugova ne raste ništa i u njima se nalaze samo mulj i pesak.

Interesantno je da lokalno stanovništvo povezuje ove misteriozne krugove sa čudnim svetlima koja se pojavljuju na nebu. NLO stručnjaci već upućuju na to da su krugove napravili NLO-i.

Izgleda kao da je neko ili nešto uklonio morske biljke ogromnim alatom. Biolozi ne znaju kada su ovi krugovi nastali niti kako, ali iz nekog misterioznog razloga u njima ništa ne raste.

[adsenseyu4]

Pomorski biolozi su pokušali da otkriju da li je ovaj fenomen možda uzrokovalo pecanje pomoću dinamita ili traganje za naftom, ali stručnjaci u tim oblastima navode da bi takve aktivnosti ostavile drugačije tragove koji ne bi bili simetrični.

Hrvatski biolozi su razmišljali o tome da urade hemijsku analizu peska unutar krugova, misleći da će im to pomoći da dođu do novih tragova.

Kako navode hrvatske novinske agencije, lokalno stanovništvo veruje da su misteriozni krugovi direktno povezani sa misterioznim sferama i svetlosnim objektima koji često posećuju ovu oblast.

Postoje izveštaji iz 1997. godine u kojima je lokalnoj policiji javljeno da su se svetleće sfere pojavile u moru. Ovaj fenomen nikada nije objašnjen i niko ne zna kako su te sfere nastale i čemu služe.

Nacionalna vojska je negirala bilo kakvu povezanost sa ovim misterioznim krugovima.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]