Masirajte ovaj deo tela i doživećete čudo

bnfdgbvvbgv

Prema Japanskoj legendi, nekada davno, postojao je čovek koji je nasledio dragoceno znanje od svoga oca o Zu San Li, „tački dugovečnosti“ ili „tački hiljadu bolesti“

Slušajući savet svoga oca, masirao je tu tačku i doživeo rođenja i smrti nekoliko careva. Masiranje ove tačke na telu jednan je od najstarijih vidova terapije na istoku i praktikuje se hiljadama godina. Ljudsko telo ima 365 tačaka i 12 meridijana, što se podudara sa brojem dana i meseca u godini.

Tehnika ove masaže (pritiskanje prstima određene tačke) se bazira na učenju o meridijanima i kanalima koji su povezani sa određenim organima. Prema Kineskoj medicini, ljudsko telo se posmatra kao sistem energije i masažom se može uticati na tok energije i aktivnost organa.

Aktiviranjem Zu San Li tačke podstičete efekat podmlađivanja, ozdravljenja i sprečavanja starenja. U Kini je ova tačka poznata kao „tačka dugovečnosti“ a u Japanu kao „tačka hiljadu bolesti“. Na našem telu, Zu San Li tačka se nalazi ispod čašice kolena.

Kako bi je pronašli, stavite dlan iste ruke na koleno. Ova tačka se nalazi tačno ispod noktiju domalog i malog prsta u obliku malog udubljenja u kostima. Ako je na ovaj način ne možete pronaći, pokušajte tako što ćete sesti na pod i čvrsto osloniti stopala na pod. Povucite noge prema sebi ali bez odizanja od poda. Primetićete podignuti deo ispod kolena – stavite prst na to mesto. Tačka koju pritisnete je Zu San Li.

Sa čime je ova tačka povezana i zašto je Japanci nazivaju „tačkom hiljadu bolesti“?

Zu San Li kontroliše rad organa koji se nalaze na donjoj polovini tela. Ona kontroliše rad kičmene moždine koja kontrolise rad gastrointestinalnog trakta, digestivnog trakta, seksualnih organa, bubrega i žlezda koje luče adrenalin.  Masažom Zu San LI tačke pojačaćete rad žlezda koje luče adrenalin, a koje su veoma važne za odbranu tela od bolesti.

One luče adrenalin, hidrokortizon i druge važne hormone u krvotok. Ako masirate „tačku dugovečnosti“ svakog dana, trebalo bi da normalizujete funkcije ovih žlezda u telu:

  • normalizacija krvnog pritiska
  • normalizacija glukoze i nivoa insulina
  • suzbijanje zapaljenskih procesa u organizmu
  • regulacija imunog sistema

Među drugim dobrim stranama pritiskanja tačke Zu San Li su:

  • poboljšano varenje
  • lečenje bolesti gastrointestinalnog trakta
  • lečenje posledica šloga
  • dobijanje samopouzdanja
  • savladavnje stresa i napetosti
  • unutrašnja stabilnost

Smatra se da masiranjem ove tačke osoba može da izleči impotenciju, štucanje, zatvor, gastritis i urinarne probleme. Takođe se veruje da masaža ove tačke poboljšava imuni sistem.

Masažu je najbolje raditi ujutru pre ručka. Masirajte svaku nogu devet puta kružnim pokretima u pravcu kazaljke na satu oko 10 minuta. Pre nego što počnete, udobno se namestite tako da se osećate opušteno. Umirite disanje i skoncentrišite se na svoja osećanja. Uradite masažu sedeći.

Uronite u osećaj harmonije i pustite da proces isceljivanja počne. Ova masaža ima stimulišući efekat. Možete se masirati prstima ili bilo kojim žitaricama (pirinač, ovas…).

Kažu da osoba može da smrša i do 400-500 grama nedeljno ako masažu sprovodi uveče.

Vodite računa da ne masirate tačku tik pre odlaska na spavanje jer ova masaža može izazvati insomniju.

Možete masirati tačku svakog dana, a naročito je dobro da je masirate u prvoj fazi mladog meseca.

Webtribune.rs