MADURO: Zapad želi da učini sukob u Ukrajini globalnim – Preti treći svetski rat

Venecuelanska vlada duboko je zabrinuta zbog mogućnosti da se sukob u Ukrajini proširi na druge regione Evrope i sveta, na to su usmerene kampanje mržnje u medijima i antiruske sankcije, izjavio je venecuelanski predsednik Nikolas Maduro.

„Duboko smo zabrinuti zbog mogućnosti rata u Evropi i širenja ove oružane konfrontacije na druge regione sveta. Pokrenuta je i pripremljena javna medijska kampanja mržnje, kao i paket ekonomskih mera usmerenih na pogoršanje uslova i širenje vojnog scenarija i vojnih operacija izvan Ukrajine u Evropu i iz Evrope u druge regione planete“, rekao je političar u obraćanju koje prenosi televizija „VTV“.

On je izrazio nadu da bi ovo blagovremeno upozorenje moglo da „zaustavi ludilo koje je zahvatilo najvažnije lidere Zapada i sveta”.

„Sukob se širi sa vojne tačke gledišta, što bi moglo da dovede do trećeg svetskog rata. Već sada postoje globalne posledice – razoran uticaj na cene nafte, benzina i gasa, na cenu hrane, đubriva, transporta. Globalni uticaj se izražava u opasnosti, u upravljanju međunarodnim odnosima“, objasnio je Maduro.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Predsednik je naglasio da su zapadne zemlje, koje su neispunjavanjem dogovora i pretnjama Rusije izazvale sukob u Ukrajini, sada odgovorne za deeskalaciju.

„Oni koji su izazvali ovaj konflikt, koji decenijama ne ispunjavaju dogovore, decenijama prete Rusiji, pripremaju planove za širenje NATO-a – prvi su odgovorni za njegovu deesakalciju i traženje povoljnog scenarija pregovora i dogovora između strana u sukobu, odnosno Rusije i Ukrajine“, konstatovao je političar.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i „zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, nema pretnje po civilno stanovništvo.

Nakon toga, zapadne zemlje su počele da uvode sankcije Rusiji, praktično svim sektorima ruske privrede, a brojne zemlje obustavile su i avio-saobraćaj sa Rusijom.

Prema rečima portparola ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrija Peskova, sankcije Zapada su veoma ozbiljne, ali se Rusija za njih blagovremeno pripremila.